Konaković: Projekat HE „Buk Bijela“ treba realizovati

Konaković: Projekat HE „Buk Bijela“ treba realizovati

Elmedin Dino Konaković, jedan od lidera Osmorke, ne vidi opravdan razlog da BiH sprečava izgradnju realizacije projekta Buk Bijela na prostoru Republike Srpske, odnosno BiH

On smatra da se u realizaciju tog projekta mora uključiti BiH.

„Što se tiče projekta Buk Bijela, koji može isporučiti dodatne količine električne energije i koju hoće da gradi Srbija i BiH na međunarodnoj rijeci Drini“, kazao je Konaković goostujući na TV fejsu.

Prema njegovim riječima, drugačije ne može doći do realizacije tog hidiroenergetskog projekta.

„Republike Srpske ne može sama to graditi sa Srbijom, a zašto bi BiH sprečavala taj projekat“, kazao je Konaković.

Upitan čija je Buk Bijela, Konaković je odgovorio:

„Buk Bijela bi mogla biti samo u vlasništvu dvije države Srbije i BiH, a unutar BiH zavisno od nivoa investicije podijeljena recimo između dvije Elektroprivrede. To mora odobriti Komisija za koncesije BiH“.

On je objasnio da je to korist za državu i za entitete, jer bi država imala ogroman priliv sredstava i dobila velike količine električne energije.

Na konstataciju da Dodik tvrdi da Buk Bijela pripada Republici Srpskoj i da BiH nema ništa s tim, Konaković je kazao da ne može doći do realizacije projekta Buk Bijele bez države BiH.

On kaže da se taj projkat treba realizovati ali na način da to grade Srbija i BiH, a unutar BiH da se dogovore entiteti.

Konaković je mišljenja da je moguće realizovati taj projekat isključivo kao projekat između dvije države.

On smatra da ne treba sprečavati realizaciju tog, kao i ostalih projekata, uključujući i aerodrom u Trebinju, u koje hoće da investira Srbija na prostoru Republike Srpske, odnosno BiH.

„Do realizacije tih projekata je moguće samo uz dogovor dvije države, Srbije i BiH“, kazao je Konaković.

Kamen temeljac za izgradnju Buk Bijele postavili su u maju prošle godine premijeri Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković. Realizacija tog projekta je zaustavljena apelacijom Ustavnom sudu BiH, koju su podnijeli bošnjački poslanici u Parlamentu BiH  zbog zaobilaženja državnih organa BiH,

Sredstva za ozgradnju hidroeletrane obezbijedile bi elektroprivrede Srbije i Republiku Srpske u iznosu od 220 miliona evra.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci. U zajedničkom preduzeću, koji bi se formirao, Hidroenergetski sistem “Gornja Drina” Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 posto, a Elektroprivreda RS 49 posto.

(BN Foto/Ilustracija/ERS)

CATEGORIES
Share This