Dvije struje ljuljaju SNSD: Borba za direktora UIO

Dvije struje ljuljaju SNSD: Borba za direktora UIO

Prije tri dana raspisan je javni oglas za izbor i imenovanje novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kako je Klix.ba već pisao, SNSD i HDZ su se dogovorili, bez Trojke, da će to mjesto pripasti stranci na čijem je čelu Milorad Dodik.

Oglas za novog direktora ostaje otvoren do 22. marta, a kako piše Klix, uveliko se vode lobiranja i rat struja unutar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Aktuelni ministar finansija BiH Zoran Tegeltija je bio prvi pik Milorada Dodika za novog direktora UIO-a. Da bi zasjeo u fotelju ove važne državne institucije, Tegeltija bi prije toga trebao podnijeti ostavku na ministarskoj funkciji.

No, da sve neće ići kao po loju pobrinule su se i druge struje unutar SNSD-a, poput one „istočne“, ali i banjalučke.

Ove struje se protive odluci da Tegeltija bude novi direktor UIO. „Istočna“ struja na toj poziciji želi vidjeti aktuelnog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića.

S druge strane banjalučka struja želi pozicionirati Srđana Amidžića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka i vanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. On je bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Da su različite struje u SNSD-u sve jače, pa i direktno suprotstavljanje Miloradu Dodiku, govori i podatak iz januara ove godine kada su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i državni parlamentarac Miroslav Vujičić predvodili grupu SNSD-ovaca koja je javno kritikovala kadrovska rješenja za Savjet ministara, konkretno izbor Nenada Nešića za ministra bezbjednosti BiH.

Ipak, poslije ekspresnog sastanka s Dodikom u Banjaluci, izgladili su problem i pronašli zajednički jezik. Iako su progutali knedlu i podržali Nešića, potpuno je jasno da su od Dodika dobili određena obećanja za rukovodeće funkcije javnih preduzeća i agencija, kako bi se zadržao mir u SNSD-u.

Inače, odlazeći direktor UIO Miro Džakula (HDZ) nedavno je raspisao interni oglas za brojne rukovodeće pozicije u ovoj instituciji na samom kraju mandata što je povuklo brojna pitanja da li se to čini kako bi se na vrijeme popunile pozicije prije dolaska novog rukovodstva.

(Klix)

CATEGORIES
Share This