Dolazak Džejmsa O’Brajana ubrzaće stvari u BiH

Dolazak Džejmsa O’Brajana ubrzaće stvari u BiH

Ideja Sjedinjenih Američkih Država da Zapadni Balkan bude dio evroatlanskih struktura, dolaskom američkog izaslanika za Balkan Džejmsa O’Brajana samo će se ubrzati.  U emisiji Globalno BN TV istaknuto je da Amerika i dalje igra najbitniju igru u BiH. Kako? Zašto?

Nova američka administracija, sa nekadašnjim višim savjetnikom bivše sekretarke Medlin Olbrajt u timu, ima za cilj, kako ne navedeno u emisiji Globalno, da završi posao započet još prije tri decenije.

„Sa najavljenim promjenama u američkoj administraciji, sa dolaskom O‘Brajana na mjesto pomoćnika za pitanja Evrope tu će se stvari ubrzati, jer čitava ideja koja postoji 30 godina nije realizovana i žele sada da je završe a to je da Zapadni Balkan bude diuo evroatlanskih struktura“, rekla je Suzana Grubješić, Centar za spoljnu politiku.

„Oni imaju rasistički odnos prema onima koji nisu dio njihovog reala. a to smo mi. Imaju ideologe koji su rekli da je prevoslavlje problem. od početka Dejtona počeli su da od Republike Srpske prave ljušturu, oduzimali su nadležnosti, sjenjivali ljude po svim nedemokratskim procedurama. onda postavite pitanje sa onim što se desilo sa Minskim, Dejtonskim sporazumom… Ljudi smatraju da je legitimno da nešto potpišete s njima i da odmah počnete da rušite taj sporazum. kažu da je to dio njihove strategije“, ističe Vladan Glišić, advokat i osnivač Narodne mreže.

Stručna javnost ocjenjuje da se upravo, pod palicom Sjedinjenih država, u posljednje tri godine, kao najkrupnije političko pitanje nametne imovina Republike Srpske.

„Vjerovatno se radi o nekoj vrsti procjenje da je BiH politički nestabilno tlo koje u globalnim okolnostima koje može biti kao neko izolovano ostrvo koje će se na neki način protiviti globalnoj politici SAD. To vidim kao razlog.“, kaže  Stevan Salatić, politikolog.

Dodik je američki čovjek kojeg je administracija Sjedinjenih Američkih Država dovela na vlast onda kada je osvojio svoj prvi mandat. Iako je izigrao njihovo povjerenje, Dodik i dalje sarađuje sa Amerikom, tvrdi Salatić.

„Desilo se da je Dodik nakon ustoličenja 2006. sva obečanja koja je dao američkoj admistraciji izigrao. i sve što zadnjih 15 godina imamo je ping pong loptica Amerike i Dodika. On bi kao da se otcjepljuje, oni mu kao ne daju i u takvom ambijentu, navodnog sukoba sa američkom administracijom, imamo situaciju da su Dodik i njegovi političari potpisali. 2019. program reformi koja je BiH dovela na papiru korak do NATO.a , iako postoji priča da od toga nema ništa“, dodaje Salatić.

Nema na koja vrata svjetskih predsjedničkih kuća prvi čovjek Republike Srpske nije zakucao da zatraži finanskijsku pomoć, jer je dug Srpske ogroman, a apetiti vrha vlasti velike.

„Ne znam gdje Milorad Dodik nije slao ljude i u Kinu i u Rusiju i u London da pokuša da koji dolar, jen ili rublju da dovuče kroz kreditno zaduženje. Ništa nije uspjelo. a razlog tome je što su naše javne finasnije za 20 godina vladavine Milorada Dodika potpuno propale“, naveo je Salatić.

Ni izbori u Turskoj ne bi trebalo da donesu promjene sa ekonomskog i političkog stanovišta za BiH Srbiji i region, istakli su analitičari u emisji Globalno BN TV.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This