Do sada optužena četiri ministra, peti u fazi istrage

Do sada optužena četiri ministra, peti u fazi istrage

„Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo četiri ministra bezbjednosti – jedan je osuđen, dva su oslobođena, za četvrtog se trenutno vodi glavni pretres pred Sudom BiH, a peti je u fazi istrage, kazao je Kajganić.

 – Glavni tužilac u BiH Milanko Кajganić, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati podizanje optužnica protiv „velikih riba“, je napomenuo da se u Tužilaštvu BiH vodi istraga protiv jednog ministra iz prethodnog saziva Savjeta ministara kome je bio određen pritvor, a koji je sada u kućnom pritvoru za koruptivne aktivnosti, kao i da su slobode lišena i lica koja su radila u Upravi za indirektno oporezivanje.

„Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo četiri ministra bezbjednosti – jedan je osuđen, dva su oslobođena, za četvrtog se trenutno vodi glavni pretres pred Sudom BiH, a peti je u fazi istrage“, kaže Kajganić u intervjuu Srni.

On tvrdi da to znači da Tužilaštvo BiH nema problem sa činjenicom ko i koju funkciju obavlja.

„U svakom predmetu gdje dođemo do dokaza mi ćemo optuživati navedena lica bez obzira koju funkciju trenutno obavlja ili su obavljali u prošlosti“, poručio je Кajganić.

Govoreći o saradnji sa tužilaštvima, odnosno istražnim organima u regionu i svijetu kada je riječ o organizovanom kriminalu, ali i ratnim zločinima, Кajganić je naveo da je ta saradnja dobra i da svakodnevno rade na njenom poboljšanju.

„Našu saradnju otežava činjenica da BiH nema potpisan sporazum o saradnji sa Evrodžastom – Evropskom agencijom tužilaca koja bi nam pomogla da brže dolazimo do dokaza po međunarodnoj pravnoj pomoći“, rekao je Кajganić i dodao da je o tome upoznao javnost, Parlamentarnu skupštinu BiH i Savjet ministara.

Glavni tužilac BiH ukazuje da je najveći problem činjenica da BiH nije član Evrodžasta i da Tužilaštvo BiH nema svog tužioca u Evrodžastu, dodajući da bi to puno pomoglo u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

On je istakao da je tužilaštvima i policijskim agencijama veoma bitno da se riješe postojeći problemi kada je riječ o potpunoj saradnji sa Evropolom kako bi što brže dobijali informacije.

(BN Foto:Srna)

CATEGORIES
Share This