Burno u parlamentu BiH: „Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti“

Burno u parlamentu BiH: „Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti“

Nakon što Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila dopune Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH, poslanici su otvorili raspravu u kojoj su uglavnom optuživali jedni druge, od toga da je zakon loše napisan do toga da je nekome cilj rušenje suvereniteta.

S jedne strane, poslanici opozicije koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u FBiH optužili su ostale, prije svih HDZ i SNSD, da su oni za narušavanje suvereniteta koje je, po njihovom mišljenju, ustavno i prihvatljivo.

Inače, na samoj sjednici Ustavnopravne komisije protiv izmjena Krivičnog zakona bili su Marinko Čavara iz HDZ-a, Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a te Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, dok su za dopune glasali Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA te Albin Muslić iz SDP-a.

Suština izmjena Krivičnog zakona kojeg su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš je u tome da „onaj ko svojim političkim ili drugim javnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka ili drugih akata BiH ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka ili drugih akata BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina“.

„Ako neko ima problema s ovakvom promjenom Krivičnog zakona, on ima problem sa suverenitetom BiH. Čak i ono što je definisano preambulom Ustava BiH nije u skladu s Ustavom“, rekao je Dunović.

Osim Dunovića, izmjene Krivičnog zakona „branio“ je i sam Begić iz DF-a, koji je u jednom trenutku poslanicama rekao da „lupaju gluposti“. Na kraju, Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma, Begiću je uskratio pravo na riječ po toj tački dnevnog reda. U jednom trenutku Begić je mlatio prstom, nakon čega mu je Sabina Čudić, poslanik Naše stranke, rekla: „Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti“.

„Kao pravoslavac prekrstio sam se kada sam vidio dopune Krivičnog zakona. Znam šta je poenta zakona, smetaju vam Milorad Dodik i paralelne i specijalne veze sa Srbijom“, rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On se upitao da li prema predloženim izmjenama Krivičnog zakona BiH Bosna i Hercegovina treba da izađe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da se tamo navodi da će svoje zakonodavstvo usklađivati s EU. Takođe, upitao je i šta je sa EBRD-om, Svjetskom bankom, EIB-om i ostalim finansijskim institucijama koje obično traže izmjene odluka ili zakona za povlačenje kredita.

„Ovaj nacrt nisam shvatio ozbiljno, toliko je laički napisano i bilo bi me sramota da ovako nešto uputim u parlament. Ovdje neko nije htio konsultovati pravnike. Imamo napad na ustavno uređenje i samim tim ko napada na Ustav napada i na suverenitet. Ovo je dupliranje propisa i ustavni poredak je već zaštićen zakonom“, rekao je Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske.

Očekivano, dio rasprave vodio se i u vezi s pozicijom visokog predstavnika, s obzirom na to da prema odredbi zakona koja je predložena poslanici iz Republike Srpske tvrde da Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, treba da bude uhapšen i osuđen na pet godina zatvora. Takođe, skrenuta je pažnja na to da BiH ne može govoriti o suverenitetu kada ima visokog predstavnika koji može nametnuti i izmjene Ustava, izmijeniti zakon ili donijeti novi.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This