BiH je preplavljena ilegalnim oružjem, zvecka na sve strane

BiH je preplavljena ilegalnim oružjem, zvecka na sve strane

Šta smo sijali posljednjih 30 godina danas žanjemo. Bosna i Hercegovina preplavljena je ilegalnim oružjem. Zvecka se barutom na svakom ćošku i to ilegalnim, koje najčešće koriste kriminalne grupe rečeno je u emisiji Izazovi BN TV. Šta država treba, a šta može da uradi da suzbije ilegalno naoružanje građana?

Zakon o oružju u BiH usklađen je s EU standardima. Provodi se kroz 12 zakona – na nivou Republike Srpska, deset kantona u Federaciji BiH, te u Brčko Distriktu.

„U RS negdje na 50 ljudi koji imaju Oružani list, dozvolu za držanje oružja jedan ima dozvolu za nošenje, u FBiH ko god ima dozvolu za držanje može i da ga nosi“, rekao je advokat Zoran Perić.

Razlog za nabavku oružja mora biti opravdan, dok se u rutinskoj provjeri koju nadležni organi mogu provesti nenajavljeno dozvola može i izgubiti.

„Izvještaj UN iz 2019. definiše BiH kao zemlju sa povećanim rizikom od ilegalnog oružja kojim upravljaju kriminalne grupe. Tim oružjem se vrše krivična djela“, rekao je profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević.

To i jeste problem, ilegalno oružje – navodi struka.

„Trenutak kada država dozvoljava svojim građanima da drže oružje jeste trenutak kada država priznaje da ne može da nas odbrani. To je dokaz da država ne funkcioniše, to je poraz države koja treba da nas zaštiti, ja nemam potrebu da držim oružje u kući ako znam da će me država zaštititi“, rekao je advokat Zoran Perić.

Potencijalno zabrinjavajuće je oružje zaostalo iz rata. Procjene su da ilegalnog u odnosu na registrovano oružje ima otprilike 3 do 7 puta više. Šta rade nadležne institucije?

„Pogledajte, države svaki dan – Srbija, BiH, Hrvatska – takmiče se u nabavci naoružanja, pa naša djeca to gledaju na TV“, rekao je Dizdarević.

Zakazao je sistem, rečeno je  u emisiji „Izazovi“. Navedeni su primjeri i kako:

„Mi obučavamo djecu. Jeste li na Zlatiboru i u pojednim djelovima BiH imali situaciju da nam strani državljani drže obuku djece od 12 do 14 godina? Na Zlatiboru instruktori „Vagnera“ obučavali su dio djece iz Republike Srpske, jedan od njih je uhapšen i diplomatskim putem protjeran. Isto tako je sa vehabisjkim kampovima u BiH, to su naša djeca“, rekao je Dizdarević.

„Recimo vrtići idu u posjetu organima vojske gdje im se afirmativno govori o oružju, ne vode ih u rasadnike cvijeća. Oružje je najnormalnija stvar – takav se utisak ostavlja kulturološki“, rekao je Perić.

Struka navodi – potrebna je veća i snažnija kontrola oružja, jer posjedovanje oružja predstavlja mač sa dvije oštrice.

„Osobe koje imaju oružje sklonije su da to oružje iskoriste. Rijetke su situacije da nam treba oružje za vlastitu zaštitu, istraživanja su pokazala da oružje  podstiče agresivnost“, rekla je psiholog Vildana Zrnanović.

Škole više nisu vaspitne nego su samo obrazovne ustanove, rekao je profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević, navodeći da nemamo predmete poput bezbjednosne kulture. Uništen je sistem vrijednosti, navodi i dodaje da djeca samostalno uče pogrešne metode ponašanja.

„Niko se ne pita zašto nam je dobna granica za konzumiranje droge spala na 8 do 9 godina, zašto su prvi seksulani odnosi spali na 10 godina. To su poremećaji vrijednosti koje gajimo zadnjih 30 godina. Kriminalne grupe rade 10 godina, niko im ništa ne može. Kupovine skupih vozila gdje država ne pokreće pitanje odakle novac i niz drugih stvarin i onda nam se dese događaji kao iz Beograda i onda odjednom počinjemo da drečimo i šaljemo apel zašto je to tako, svi smo mi krivi – od porodice, obrazovnih institucija i političara u nazad 30 godina“, naveo je Dizdarević.

Neophodna su nam sistemska rješenja kojima bismo suzbili negativne pojave u društvu, jedna od njih je i ilegalno oružje, rečeno je u emisiji „Izazovi“ BN TV, te navedeno da je to jedini način da izbjegnemo katastrofe poput nedavnih tragedija u Srbiji.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This