Ako se vlast ne dogovori, EU će povući novac?

Ako se vlast ne dogovori, EU će povući novac?

Ukoliko vlasti BiH uskoro ne dogovore izgradnju „Južne interkonekcije“, gasovoda koji bi Hrvatsku povezao s BiH i pomogao diverzifikaciji energetskih izvora, EU bi mogla uskratiti sredstva za finansiranje ovog projekta.

Naime, kako saznaju „Nezavisne“, i EU i SAD su isfrustrirane činjenicom da partneri u FBiH do danas nisu uspjeli postići saglasnost o realizaciji ovog projekta, posebno zbog činjenice da bi sredstva EU uskoro mogla biti preusmjerena na druge projekte.

Ovaj projekat, zajedno s „Istočnom interkonekcijom“, projektom koji podržava Republika Srpska kako bi se otvorio još jedan smjer snabdijevanja ruskim gasom, trebalo je da se nađe na ovosedmičnoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je odgođena do sljedeće sedmice.

Jedan od ministara u Savjetu ministara nam je nezvanično rekao da vjeruje da će biti postignuto rješenje do naredne sjednice, ali da nema stoodstotne garancije.

„Ako uspijemo preživjeti ovu krizu, ovaj saziv će odraditi mandat do kraja.

Ako na ovom ‘pukne’, moglo bi čak možda doći i do raspada koalicije“, rekao nam je naš izvor.

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, u petak je sugerisao da je problem u tome što entiteti nisu nadležni za međudržavne pregovore BiH i Srbije.

„‘Istočnu interkonekciju’ vraćamo u institucije, vraćamo je Savjetu ministara i idemo sa nivoa države da pregovaramo sa Srbijom o tom projektu“, rekao je on.

Pojasnio je da postoji interes da se jedan krak usmjeri ka Gradačcu, a moguće i ka Brčkom.

„Dobili smo priču koju smo tražili. Insistirali smo da ‘Južna’ bude sastavni dio i to smo dogovorili“, rekao je Konaković, iz čega se može zaključiti da će obje interkonekcije biti rješavane u paketu.

Prema njegovim riječima, uz ova pitanja bi mogla biti riješena i druga pitanja koja su na dnevnom redu neko vrijeme, poput zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, zakona o spoljnim poslovima, zakona o međunarodnim sporazumima, kao i nabavka helikoptera za Oružane snage BiH.

„Imali smo dogovor da će tako biti, a onda je Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora, na sjednici Kolegijuma rekao da oni neće podržati te zakone, o kojima smo razgovarali i sa Dodikom, i mi smo rekli da to nije saradnja i na te vrste ucjena ne pristajemo. Oni su juče prvi put do sada pokušali proigrati naš dogovor i zato nije bilo sjednice Savjeta ministara“, rekao je u petak Konaković.

Juče smo dobili indirektnu potvrdu iz Evropske komisije da bi sto miliona evra za „Južnu interkonekciju“ moglo da bude „na ledu“ ako do dogovora ne dođe.

Naime, Ana Hernandez Pisonero, portparolka Evropske komisije, za „Nezavisne“ je izjavila da postoji saglasnost EU da se unutar Investicionog okvira za zapadni Balkan podrži „Južna interkonekcija“, kako bi se BiH preko Novog Travnika i Mostara povezala s Hrvatskom.

„Ovaj projekat bismo mogli podržati i grantom, pod uslovom da dobijemo zrelu ponudu za projekat.

Osim toga, Evropska komisija aktivno pomaže BiH da dobije kofinansiranje projekta iz Nezavisnih fiskalnih institucija EU (IFIs)“, saopštila nam je Hernandez Pisonero u pisanom odgovoru.

(Nezavisne) Foto: Mondo

CATEGORIES
Share This