200 zvaničnika u BiH su na višestrukim funkcijama

200 zvaničnika u BiH su na višestrukim funkcijama

Više od 200 imenovanih i izabranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini su na višestrukim funkcijama, a mnoge od njih su nespojive po Zakonu u sukobu interesa, istakla je Ivana Korajlić iz organizacije Transparensi international u BiH.

Dodala je da je problem što u FBiH nema ko to da utvrdi i kazni, a oni koji su na nespojivim funkcijama ne daju ostavku navodeći da im niko nije utvrdio sukob interesa iako je zakon jasan.

U Zakonu o sukobu interesa RS navedeno je da funkcioneri ne mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora javnih preduzeća, a oni koji obavljaju dužnost na nivou gradova i opština ne mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora samo javnih preduzeća koje su osnovali ta opština ili grad.

„Pokušali smo u svakom od tih slučajeva koji je zabilježen da se obratimo nadzornom odboru i upravnom odboru javnog preduzeća, ali ostaje sve na njihovoj volji hoće li išta poduzeti, da se sami razriješe ili da ih neko drugi razriješi“, kazala je Korajlić za Faktor i dodala:

„Na nivou BiH imamo problem gdje komisija ne funkcionira, a u Republici Srpskoj usko tumače i ono što stoji kao sukob interesa.“

(BN)

CATEGORIES
Share This