Zbog ovog jezera mnogi su spremni pješačiti satima da bi ga vidjeli uživo: Nalazi se u blizini granice sa BiH

Zbog ovog jezera mnogi su spremni pješačiti satima da bi ga vidjeli uživo: Nalazi se u blizini granice sa BiH

Jezero ima prirodni oblik srca

Trnovačko jezero popularna je turistička atrakcija na krajnjem zapadu Crne Gore. Riječ je o gorskom jezeru dugačkom 825 metara i širokom 715 metara koje se izdiže na 1517 metara nadmorske visine u Parku prirode Piva.

Vjeruje se da je riječ o jezeru ledenjačkog porijekla koje se nalazi u blizini granice s našom zemljom, a koje je okruženo planinama višim od 2000 metara – planinom Volujak na jugu i Maglićem na sjeveru.

Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta za otprilike 1,5 sati hoda. Put iz pravca Plužina je nešto izazovniji i duži, a zbog velikog uspona bit će vam potrebno i oko pet do šest sati hoda, otkrivaju na službenim stranicama parka Piva.

Unatoč tome mnogi ga žele živjeti uživo i spremni su na sve fizičke napore kako bi ga vidjeli. Glavni razlog za to je njegova magična ljepota, ali i činjenica da jezero ima prirodni oblik srca.

Na plitkim dijelovima jezera voda je bistra, pa čak i bezbojna, dok u dubljim dijelovima dobiva intenzivnu zelenkastu boju. Tokom zime jezero se često u potpunosti zaledi i tako stvori zapanjujuće prizore stvorene za fotografiranje.

Možete ga posjetiti tokom cijele godine, ali nemojte se iznenaditi ako ovdje zateknete snijeg čak i u junu, piše punkufer.

(Oslobodjenje)

CATEGORIES
Share This