Zašto je Džek Nikolson odbio kultnu ulogu u filmu “Kum”?

Zašto je Džek Nikolson odbio kultnu ulogu u filmu “Kum”?

Prije Ala Paćina, Džek Nikolson je dobio ponudu za ulogu Majkla Korleonea u Kumu, ali je tu ulogu odbio.

Kum je i dan-danas jedno od najvoljenijih filmskih ostvarenja, a priča o ulasku mladića u porodični mafijaški posao pomogla je sada kultnim glumačkim imenima da se njihove karijere uspešno nastave. Međutim, jedan kasting je mogao da ode drugim putem. Mnogi glumci su razmatrani za ulogu Majkla Korleonea, uključujući i Džeka Nikolsona, koji ju je odbio ulogu iz prilično progresivnog razloga.

Svako ko zna bilo šta o istoriji filma zna da je Majkl Korleone bio lik kojim se proslavio Al Paćino. Međutim, prije nego što je postao sin Vita Korleonea, Paćino je bio glumac sa nekoliko manje značajnih uloga. Uprkos tome, on je uvijek bio izabranik reditelja Frensisa Forda Kopole za ulogu studenta koji je postao kum.

Ipak u igri su bila i neka veća imena, poput Nikolsona, koji je tada već stekao ime u oblastima scenarija i glume, a njegova uloga u filmu “Easy Rider” ubrzala mu je put do slave. Pročitao je scenario i znao je da će film, samo na osnovu kvaliteta romana Marija Puza, biti hit. Ipak, Nikolson je odbio ulogu Majkla Korleonea. A njegovo razmišljanje, kako je otkriveno u intervjuu za “Moveline”, bilo je da “Italijani treba da igraju Italijane”.

Ovakav stav prema ulozi je definitivno bio prilično progresivan za to vrijeme, iako je pokazao u kom pravcu se Holivud sve više kretao. Decenijama ranije manjinske uloge su neslavno igrali glumci bijele puti, sprečavajući čak i ozbiljne filmove da prikažu te kulture ili likove na dostojanstven način.

Ironično, Robert Redford je u jednom trenutku razmatran za ulogu Majkla, ali Kopola je bio čvrst u svom uvjerenju da nikog neće “kupiti” svjetlokosi Redford kao Italijan.

Uprkos ovoj težnji za autentičnošću, Santina Sonija Korleonea igra Džejms Kan, koji je zapravo morao da obavijesti fanove da, na njihovu žalost, on zapravo nije Italijan. Nikolsonovo pretežno njemačko i irsko nasljeđe takođe odražava nasljeđe Toma Hagena, koga je igrao Robert Duval.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This