Za koliko vremena auto parkiran na suncu postaje opasan po život?

Za koliko vremena auto parkiran na suncu postaje opasan po život?

Mnogi pogrešno vjeruju da mogu djecu ili ljubimce da ostave par minuta u automobilu koji je parkiran na suncu bez ikakvih posljedica. Ipak, temperatura u kabini raste mnogo brže nego što bilo ko očekuje.

 

Svakog ljeta se ponavlja ista priča, jer ljudi u automobilima ostavljaju djecu i ljubimce, a posljedice mogu da budu fatalne.

Prije samo dvije sedmice u Sloveniji je dijete na ovaj način stradalo u vozilu. Isto se dogodilo početkom prošlog mjeseca u Italiji.

Nikada nije na odmet ponavljati, ako je automobil parkiran na suncu sa spoljnom temperaturom od samo 24 °C, temperatura u vozilu (sa zatvorenim prozorima) može da dostigne 38 °C za samo 10 minuta. Ako automobil stoji na suncu 30 minuta, temperatura u kabini će porasti na 50 stepeni Celzijusa.

Na dijelovima unutrašnjosti vozila, koji su direktno na suncu, možemo poslije nekog vremena da izmjerimo čak 80 stepeni.

Zato je jasno da automobil na suncu nije mjesto gdje treba ostavljati djecu ili životinje, čak i ako mislite da to radite samo na kratko, piše Danas.

Ono što vama djeluje kratko može da bude pogubno po dijete. Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg tijela, tijelo deteta se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Visoka spoljna temperatura u veoma kratkom vremenu može da dovede do povećanja tjelesne temperature i toplotnog udara kod djece.

Samo 15 minuta boravka u pregrijanom automobilu može da prouzrokuje oštećenje mozga i bubrega.

Danas

CATEGORIES
Share This