Vatikan povećava vojsku: Traže neoženjene Švajcarce, katolike dobrog zdravlja

Vatikan povećava vojsku: Traže neoženjene Švajcarce, katolike dobrog zdravlja

 

Elitna i živopisno odjevena švajcarska garda ima glavnu misiju da zaštiti papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvata 110 pripadnika.

Uoči Svete godine 2025, kada se očekuje da će milioni hodočasnika posjetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika i imaće ukupno 135.

Kako bi pomogla u zapošljavanju, švajcarska garda otvorila je novu kancelariju za medije i kontakt u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju koje je objavila Garda.

– Javiti se mogu neoženjeni Švajcarci, između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, sa besprijekornom reputacijom i visoki najmanje 1,74 metra, koji su završili osnovnu obuku u švajcarskoj vojsci – navodi se.

Mogu se vjenčati nakon što su odslužili pet godina.

Jedinica, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnivanja 1506. Međutim, i to bi moglo da se promijeni.

– Njihova nova kasarna u Vatikanu, koja počinje da se gradi 2026, biće namijenjena za smještaj pripadnica ako im papa Franjo ili njegovi nasljednici dopuste da im se pridruže – rekli su zvaničnici.

Papa (85) imenovao je žene na brojne visoke položaje i vodeća mjesta u vatikanskoj administraciji. U martu je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odjeljenja.

Švajcarska fondacija već je prikupila više od 37 miliona švajcarskih franaka od procijenjenih 45 miliona švajcarskih franaka koliko je potrebno za zamjenu sadašnje 150 godina stare kasarna.

Nova.rs

CATEGORIES
Share This