Upozorenje stanovnika Jakutije: U Sibiru se šire “vrata pakla” (FOTO)

Upozorenje stanovnika Jakutije: U Sibiru se šire “vrata pakla” (FOTO)

U Sibiru su se otvorila “vrata pakla”, upozoravaju mještani Batagaja u Jakutiji u Rusiji. Oni su uočili gigantski otvor na zemlji za koji neki vjeruju da je prolaz u podzemni svijet.

Izvještaji govore da masa koja tone nastavlja da raste i utiče na pejzaž.

Slike kratera Batagaika pokazuju ogromnu masu koja tone i izgleda kao da uvlači sve oko sebe. Uzrok stvaranja kratera je otapanje permafrosta, odnosno zone (predjela) vječitog snijega i leda, prenosi Miror.

Zemljište je na tom mjestu bilo trajno zamrznuto tokom ledenog doba prije 2,58 miliona godina.

Kada je šumsko područje 1960-tih iskrčeno, sunčeva svjetlost je stigla do zemlje i počela je da je zagrijava.

Led u tlu je počeo da se topi i to je dovelo do slijeganja i spuštanja tla. Zbog uticaja globalnog zagrijavanja na temperature, uskoro bi moglo da pojavi još “vrata pakla” širom svijeta.

Kako se Zemlja nastavlja da se zagrijeva, to bi moglo dovesti do toga da veći dio njene površine bude pogođen visokim temperaturama, a led unutar njene površine bi mogao da počne da se topi.

Krater Batagaika se mjeri od 1980-tih i trenutno je dugačaj oko kilometar, a dubok je 86 metara. Otvorena Zemlja otkriva slojeve tla stare od 120.000 do 200.000 godina, vjerovatno i do 650.000 starosti prema preliminarnom datiranju najnižeg sloja.

Širenje kratera se ne može zaustaviti i trenutno raste oko od 20 do 30 metara svake godine. Širenje takvim tempom nastavlja da guta sve oko sebe.

Ono to zabrinjava lokalno stanovnštvo jeste što su pojedinci prijavili da čuju uznemirujuću buku koja dolazi sa te lokacije. Jakuti koji nastanjuju ovu oblast se drže natprirodnih vjerovanja u duhovni svijet.

Njihova kultura je dobro povezana sa životnom srednom, oslanjaju se na lov, ribolov i zamke. Žive u Rusiji, ali i ima i u Kazahstanu, Ukrajini i Letoniji.

Agencije

CATEGORIES
Share This