Temperatura od -16 zamrzla veliku rijeku u Seulu

Temperatura od -16 zamrzla veliku rijeku u Seulu

Rijeka Han, koja prolazi kroz južnokorejsku prestonicu Seul, zaledila se prvi put posle dve godine, nakon što je tu zemlju tokom poslkjednjih dana zahvatio snažan hladni talas.

Južnokorejska meteorološka uprava (KMA) prijavila je danas prvo sezonsko stvaranje leda na rijeci Han, jer su se najniže jutarnje temperature spustile do minus 16,6 stepeni Celzijusa, prenosi agencija Jonhap.

Zamrzavanje rijeke Han desilo se četiri dana ranije od 30-godišnjeg prosjeka, a primijećeno je prvi put poslije dve godine, jer se na rijeci prošle godine nije stvorio led zbog tople zime, saopštila je KMA.

Za Seul i mnoga druga centralna područja u zemlji od srijede važi meteo upozorenje zbog veoma hladnog talasa, pošto su se najniže dnevne temperature spustile ispod minus 20 stepeni Celzijusa.

Ni južni region zemlje nije bio izuzet od nadiranja ove hladne struje, koja se proširila iz Sibira na jug, pa je u gradu Busanu, gde najniža dnevna temperatura pala ispod minus 10 stepeni Celzijusa, došlo do stvaranja ledenog pokrivača na rijeci Naktdong, prvi put poslije tri godine, saopštila je KMA.

Očekuje se da će se hladni talas, koji se poslednjih dana proširio cijelom zemljom i nanio dosta štete stanovnicima Južne Koreje, zadržati do sledećeg utorka ili srijede.

glassrpske.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS