Tajna Nebeskih stolica sa kojih se vidi cijeli Kopaonik

Tajna Nebeskih stolica sa kojih se vidi cijeli Kopaonik

Sa vidikovca Nebeske stolice, koji mještani zovu i Crkvine, vidi se skoro cio Kopaonik, kao i okolne planine Golija, Šara, Prokletije… Pri tom, taj lokalitet prati i legenda o crkvi koja je jedne noći jednostavno nestala.

Prema legendi, crkva je davno, u toku jedne noći nestala, kao da je odletjela, a na njenom mjestu su ostali samo temelji. Prema njoj, talpe od zidova “leteće crkve” padale su po cijeloj Toplici i na tim mjestima gdje su talpe pale, nastajale su nove crkve.

Ovo mjesto s razlogom posjete mnogi koji dođu na Kopaonik, jer se odatle pruža pogled takav da vam se čini da su vam i Crna Gora, Rtanj i Stara planina nadohvat ruke.

Na Kopaoniku, odmah ispod Pančićevog vrha, na nadmorskoj visini od 1.800 metara nalaze se Nebeske stolice. Na ovom lokalitetu, kome je ime dao vojvoda Živojin Mišić, nalaze se ostaci crkve Svetog Prokopija.

Crkvište je posvećeno ovom svecu, zaštitniku rudara, jer je ova planina, u antičkim i srednjovijekovnim izvorima nazvana Srebrna, bila poznata još tada po rudnom potencijalu.

Naime, pouzdano se zna da je još u vrijeme rimskog carstva ruda kopana u Kopaoničkim krajevima.

U postojanje crkve na Nebeskim stolicama malo ko je vjerovao. U postojanje ranohrišćanske bazilike još i manje. A onda jednog dana dok su olujni naleti šibali Kopaonik, u ruševinama starog hrama ispod sloja zemlje, pod metlicom i špahtlom, pojavile su se kockice mozaika iz 5. i 6. vijeka.

Međutim, kako su arheolozi sprovodili iskopavanja na lokalitetu Nebeske stolice, pojavile su se zidine koje su ukazivale na to da je tu bio mnogo veći objekat.

Naučnici još uvijek ispituju tip građevine koji je na tom mjestu bio podignut. Jedna od pretpostavki govori o mogućnosti postojanja vojnog utvrđenja na vrhu planine, u okviru čijih zidina se nalazio i vjerski hram. Tome u prilog ide i to što je hram posvećen Svetom Prokopiju, koji je i sam bio vojnik sa visokim činovima u rimskoj vojsci.

Na dan Sv. Prokopija, 21. jula, mještani okolnih sela i gosti Kopaonika, okupljaju se na Nebeskim stolicama radi molitve.

Takođe, na lokalitetu Nebeske stolice je pronađen novac iz doba rimskog imperatora Konstantina Velikog, u čije vrijeme je hrišćanstvo već bilo masovno prihvatano u carstvu. Pronađen je i podni mozaik iz rimskog perioda, koji je moguće vidjeti u Narodnom muzeju u Kraljevu.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This