Svjetski dan smijeha: Evo zašto bismo se trebali češće smijati

Svjetski dan smijeha: Evo zašto bismo se trebali češće smijati

Naučno je dokazano da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u savremenome načinu života u svakodnevnome porastu.

Svjetski dan smijeha je 1998. godine utemeljio indijski ljekar Madan Katarie, a obilježava se da potakne ljude na smijeh jer je smijeh zdrav, bitan i dobar.

Ljekari i naučnici poručuju da se trebamo smijati svaki dan. Smijeh poboljšava rad imunoga sistema, smijanje pogoduje radu srca i krvotoka, redukuje hormone stresa, potiče cirkulaciju i opskrbu tijela kiseonikom, smijanje smanjuje pojavu krvnih ugrušaka, začepljenost arterija, snižava pritisak i smanjuje opasnost od infarkta.

Smijući se i mršavimo, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice. Smijeh oslobađa od straha i zabrinutosti te pomaže smiriti bijes. Pridonosi i promjeni umnog stanja, što povoljno utiče na liječenje bolesti.

Zanimljivo je i da se žene češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.

Smijeh se katkad doživljava zaraznim, a smijeh neke osobe može sam izazvati smijeh u drugih kao pozitivnu povratnu spregu.

Zbog jakoga smijanja više od 300 mišića lica, trbuha, dijafragme, leđa, nogu i ruku se aktivira, očne se zjenice šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže, te dostiže brzinu i do 100 km na sat, a podiže se i frekvencija srca, katkad i 120 otkucaja u minuti.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko minuta smijanja jednako kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. Smijehom se proizvodi više endorfina, hormona koji nazivaju i hormonom sreće.

Klix

CATEGORIES
Share This