Spektakl na nebu: Poravnanje planeta do kraja aprila

Spektakl na nebu: Poravnanje planeta do kraja aprila

Vidjeti planete Sunčevog sistema poređane u pravoj liniji jedno je od mnogih doživljaja koji izazivaju strahopoštovanje kada se radi o posmatranju zvijezda, a do kraja aprila ćemo imati priliku da to vidimo svojim očima.

Od sredine mjeseca, kada se posmatra sa sjeverne hemisfere, pred zoru mogu da se vide Saturn, Mars, Venera i Jupiter, sve poređane u skoro savršenom planetarnom poravnanju.

Poravnanje je počelo da se formira oko 17. aprila, ali je bilo najvidljivije ujutru 20. aprila.

Na horizontu, pod uslovom da su uslovi za posmatranje dobri, trebalo bi da se vide sve četiri planete poređane u nebeskom redu, iako bi, kao što su neki istakli, Jupiterova blizina horizontu mogla da otežava uočavanje.

Kao što strastveni posmatrači zvijezda vjerovatno već znaju, Saturn, Mars i Venera su zapravo počeli da se “okupljaju” još od kraja marta, ali se Jupiter pridružio zabavi tek sredinom aprila.

Ovakav raspored nebeskih tijela, naravno, vidi se samo kada se posmatra sa Zemlje. Posmatrano sa druge lokacije u svemiru, položaj svake planete bi bio potpuno drugačiji.

Sunčev sistem je efektivno ravan, pri čemu svaka planeta kruži oko Sunca unutar iste ravni, tako da je svako uočeno poravnanje samo trik perspektive, u zavisnosti od toga gdje i kada se nalazite.

Ipak, planetarna poravnanja su nevjerovatna stvar za posmatranje, i ne dešavaju se često – barem ne sa poravnanjima koja uključuju toliko planeta kao što je ovo.

Ipak, ovomjesečno usklađivanje, iako rijetko samo po sebi, je zapravo samo predjelo za još nevjerovatniji događaj koji će se dogoditi u junu ove godine.

Tog 24. juna sve ostale planete Sunčevog sistema, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran, udružiće se u još veće planetarno poravnanje, iako će nam za to posmatranje vjerovatno trebati dvogled ili teleskop, kako bismo vidjeli Neptun i Uran.

Poravnanje će se takođe protezati preko većeg dijela neba, što će otežati razaznavanje ili fotografisanje.

Uprkos ovim izazovima, velika planetarna poravnanja poput ovog, vidljiva ljudskom oku, su veoma, veoma rijetka i dogodila su se samo tri puta od 2005. godine, tako da zaljubljenici u astronomske pojave sigurno ne žele ovo da propustite.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This