Solarna oluja pogodiće Zemlju i napraviti „haos“ na GPS uređajima

Solarna oluja pogodiće Zemlju i napraviti „haos“ na GPS uređajima

Najavljena solarna oluja nastala je zbog snažne eksplozije na Suncu, koja se dogodila trećeg januara 2023. godine

Kako su ranije najavili naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) i NASA, četvrtog i petog januara 2023. godine Zemlju će pogoditi solarna oluja, koja će po proračunima do kraja ove nedelje na Zemlji izazvati „haos“ na radio i GPS uređajima. Uporedo sa olujom odigrava se i fenomen Perihelion.

Najavljena solarna oluja nastala je zbog snažne eksplozije na Suncu, koja se dogodila trećeg januara 2023. godine. Ova pojava se naziva Perihel, a nastaje kada Zemlja dostigne najbližu tačku Suncu tokom godišnjeg kretanja.

– Očekuje se da će sudar izazvati geomagnetnu oluju klase G1 koja bi mogla nakratko da pokvari elektroenergetske mreže i prekine radio veze- navodi National Centar za predviđanje vremena u svemiru Uprave za okeane i atmosferu.

Oluja koja se očekuje  je u kategoriji manjih solarnih geomagnetnih oluja.Solarna i heliosferska opservatorija (SOHO) Evropske svemirske agencije primetila je veoma svetlo i ubrzano izbacivanje koronalne mase koja se širi od jugoistočnog kraja Sunca.

Nasina opservatorija za solarnu dinamiku otkrila je udarne talase od eksplozije oko oba Sunčeva pola.

Inače, u vreme kada se dešava solarna oluja, u svemiru se dešava fenomen Perihelion. Ovoh+ga puta to je čista koincidencija.

Šta je Perihelion?

Zemlja ne kruži oko Sunca u savršenom krugu, već u klimavoj elipsi. Ova eliptična orbita prirodno znači da se Zemlja približava Suncu tokom određenih delova godine i da se udaljava u drugim delovima godine.

Već dugi niz godina, Zemljin Perihelion se dešava početkom godine kada je severni pol na najdaljem nagibu od sunca, a južni pol naginje bliže Suncu.

Stvarni datum Periheliona se uvek pomera, menjajući se za oko dva dana svakog veka zbog malih čuda u orbiti naše planete. Godine 1246. Perihel i zimski solsticij su se zapravo desili istog dana. Hiljadama godina od sada, u 6430. godini, perihel će se savršeno uskladiti sa prolećnom ravnodnevnicom 20. marta, prema sestrinskom sajtu Live Science-a Space.

(24sedamrs)

CATEGORIES
Share This