Sa koliko godina dijete treba da dobije mobilni telefon? Evo šta kažu eksperti

Sa koliko godina dijete treba da dobije mobilni telefon? Evo šta kažu eksperti

Mnogi roditelji će se u jednom trenutku zapitati kada je pravo vrijeme da kupe svom djetetu mobilni telefon.

Među mnogim dilemama je i kada je bezbijedno za dijete da ga poseduje?

Samo jedan odsto djece mlađe od pet godina ima svoj pametni telefon, prenosi britanski “The Sun”, a nema bolje pomoći od telefona kada želimo da ostanemo u kontaktu sa svojom djecom.

Oni roditeljima pružaju bezbrižnost znajući da dijete može doći do odraslih u hitnim slučajevima.

Ipak, dajući svojoj djeci telefon koji je povezan sa internetom, takođe rizikujete da otvorite Pandorinu kutiju zlonamjernih korisnika i sadržaja za odrasle.

Stručnjaci za bezbjednost na internetu upozoravaju da roditelji uvijek treba da se uvjere da su njihova djeca dobro upućena u način korišćenja interneta prije nego što im daju pametni telefon.

Kerolin Bunting, izvršna direktorka organizacije za internet bezbjednost “Internet Matters” rekla je da je svako dijete drugačije i bilo da je to znak zrelosti ili duševnog mira, roditelji intuitivno znaju koje je pravo doba za njihovo dijete da dobije pametni telefon.

Njihova studija je otkrila da je velikom broju djece uzrasta između osam i 11 godina dozvoljeno da imaju svoj mobilni, a 39 odsto njih u ovoj starosnoj grupi ima svoj telefon.

Toni Net, izvršni direktor “Get Safe Online-a”, dodao je da je ključno da počnemo sa uvođenjem bezbjednosti na mreži čim djeca počnu da koriste interet – bilo da je to na laptopu ili tabletu kod kuće ili na prvom mobilnom – bezbjednost na internetu je ključna.

– Predlažemo da ovaj razgovor bude dio vašeg svakodnevnog života, tako da postane prirodno da dieca razgovaraju o bilo kakvoj zabrinutosti za bezbiednost sa svojim roditeljima – objasnio je Toni Net.

Srpska Cafe

CATEGORIES
Share This