Rimčeva Nevera najbrži električni automobil na svijetu (VIDEO)

Rimčeva Nevera najbrži električni automobil na svijetu (VIDEO)

Rimac Nevera razvila je briznu od 412 kilometara na čas, što ovaj model čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu, prenosi Autoblog.

Kako objašnjavaju iz kompanije, posebno su tražili stazu ovalnog oblika sa ravninama dovoljno dugim da omogući Neveri da razvije maksimalnu brzinu.

– Nevera je, prilikom postavljanja rekorda, postavljena u tzv. Top Speed mod, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama – navodi se u saopštenju i dodaje da je Nevera bila opremljena gumama Michelin Cup 2R, uz nadzor Michelinovog tehničara koji je provjerio njihovo stanje.

Za volanom je bio Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač, saopštili su iz kompanije.

– Izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, putujući oko 250 km/h, Miroslav je oslobodio punu snagu Nevere da bi dostigao brzinu od 412 km/h – tačno onako kako je simulirano na početku projekta Nevere – objašnjavaju iz Rimac Automobila.

– Postignuta brzina čini Neveru najbržim serijski električnim automobilom, te je to najveća brzina ikada zabeležena na Automotive Testing Papenburg stazi. Brzina je izmjerena pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mernog uređaja baziranog na GPS-u. Najveća brzina od 412 km/h je bila cilj koji je Rimac tim postavio kada je automobil prvi put predstavljen kao C_Two na Ženevskom sajmu automobila 2018., a sada – nakon 1,6 miliona sati razvoja – ta brzina je potvrđena – stoji u saopštenju prenosi autoblog.

Nevera se isporučuje kupcima sa najvećom brzinom od 350 kilometara na čas.

Proizvodnja je u sjedištu Rimca na Jankomiru, a prve ključeve su već dobili kupci širom svijeta.

Autoblog

CATEGORIES
Share This