Poslije čipsa, u Italiju stiže i keks od brašnastih crva (FOTO)

Poslije čipsa, u Italiju stiže i keks od brašnastih crva (FOTO)

Kažu da je ovaj keks, prije nego što se namrštimo na samu ideju, potrebno prvo da probamo. Po riječima kompanije iz Vićence, „Fućibo“, keks od brašnastih crva nije samo ukusan, već je zdrav i koristan.

Mlada kompanija iz Vićence, „Fućibo“, proizvela je keks od larvi brašnaste stjenice koje su nadležne institucije Evropske unije odobrile. Pored kukuruznog brašna, šećera, putera i jaja, sastojci su i osušene i usitnjene larve brašnastog crva (Tenebrio molitor).

Radi se zapravo o larvama brašnaste stjenice, insekta sličnog bubašvabi dugog 10 do 12 milimentara. Larve su žute i elastične, duge do 30 milimetara i smatraju se štetočinama biljnih proizvoda, međutim, oni se široko koriste kao hrana za životinje, a posljednjih godina i ljude.

Na sajtu kompanije koja je već proizvela čips od sira na bazi brašnastih crva, predstavljen je novi keks riječima: „Naš keks je susret tradicije i inovacije. I zaista smo ponosni. Radi se o fantastičnom i laganom receptu koji uključuje vrhunsko kukuruzno brašno, puter, jaja, šećer, aromu vanile i limuna koji podsjećaju na tradicionalnu kuhinju naših baka. Sa druge strane inovacija se sastoji u tome što koristimo prah od insekata što daje veću vrijednost ovom keksu kako sa nutricionističke tačke gledišta tako i sa ekološke. Naš keks je odličan izbor za doručak ili za ‘uz čaj’, no možete ga grickati u svakom trenutku. Naš keks je proizveden u Italiji od najboljih sirovina i autorizovan je od strane Evropske unije. Nudimo dva ukusa: klasičan i sa kakaoom“.

Na sajtu je takođe objašnjeno zašto je korisno jesti larve insekata. Izdvojeno je pet najvažnijih razloga: ukusni su, bogati proteinima, prirodni, ekološki i integrisani u cirkularnu ekonomiju.

Takođe, objašnjavaju da, što se ukusa tiče, svaki jestivi insekt ima svoju posebnu aromu, koja ide od potpuno laganog i skoro neutralnog ukusa do pikantnog. Neki ga opisuju kao pečeni kikiriki, neki kao badem, ali, kažu iz kompanije, da je moguće prilagoditi ukus larvi po želji.

To omogućava da se koriste u proizvodnji tjestenina poput pice, paste i slatkiša. Iz kompanije naglašavaju da su larve izuzetno hranljive i bogate proteinima, cinkom, gvožđem i omega tri masnim kiselinama, te su idealan dodatak svakodnevnoj ishrani kao i za one koji nastoje da smanje tjelesnu težinu, ali i u ishrani sportista, kako amatera tako i profesionalaca.

Ono što im daje ekološki pečat jeste činjenica da za njihov uzgoj nije potrebno mnogo prostora, traže malo vode, vrlo se brzo reprodukuju i proizvode vrlo malo gasova koji su štetni za okolinu.

Pored čipsa i keksa uskoro će na tržište, već od kraja ovog mjeseca izaći i tjestenine pravljene od brašna poliverizovanih insekata.

RTS

CATEGORIES
Share This