Planine bez snijega kao najava suša?

Planine bez snijega kao najava suša?

Nedostatak snijega ove sezone daje uvid u zime koje dolaze, jer globalne temperature stalno rastu zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, tvrde stručnjaci.

 

Natprosječno visoke temperature za ovo doba godine dovele su do toga da je većina planina u Evropi bez snijega.

U ovo doba godine većina planina je trebala biti prekrivena snijegom, a zimska sportska odmarališta strahuju od budućnosti.

Mnogi koriste mašine za pravljenje vještačkog snijega i staza, ostavljajući tanke bijele linije koje se provlače kroz inače zelene i smeđe pejzaže.

U švajcarskom selu Adelbodenu, organizatori subotnje trke Svjetskog kupa u skijanju borili su se s temperaturama iznad nule kako bi osigurali da sportisti mogu da se takmiče u popularnom događaju, dok su gledaoci pratili događaj na suncu.

Stručnjaci kažu da nedostatak snijega ove sezone daje uvid u zime koje dolaze, jer globalne temperature stalno rastu zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Uticaj će se vjerovatno osjetiti daleko izvan regionalne turističke industrije. Zimski snijeg na evropskim planinama kao što su Alpi važan je prirodni izvor vode za dijelove kontinenta koji već ima problem sa sušama.

Anadolija

CATEGORIES
Share This