Pet loših navika koje nose ozbiljan zdravstveni rizik i njihove bolje alternative 

Pet loših navika koje nose ozbiljan zdravstveni rizik i njihove bolje alternative 

Razmislite o trenutnom životnom stilu i primijetit ćete kako je lako postati plijen nekim lošim navikama koje mogu biti prijetnja vašem zdravlju. Većinu ovih navika ste, možda, usvojili nesvjesno iz dosade ili stresa, pa ostavljanje tih navika može na prvu izgledati vrlo izazovno.

Na sreću, postoje alternative koje vam mogu ponuditi jednaku vrstu zadovoljstva uz smanjenje negativnih učinaka. U ovom članku, nudimo vam informacije o alternativama za neke od najčešćih loših navika. Nastavite čitati da biste saznali više!

Brza hrana

Da, teško je odoliti porivu da pokupite burger iz fast food na povratku kući ili čak teže odoliti junk food koja nudi eksploziju ukusa! Nažalost, svi predobro znamo da ova hrana zadovoljava samo jezik, ali ne i tijelo.

Previše šećera i masti u junk food-u mogu biti primarni faktor za ozbiljna zdravstvena stanja kao što su gojaznost, dijabetes i srčana oboljenja. To je razlog zašto mnogi pojedinci koji vode brigu o svom zdravlju odabiru zdravije alternative kao što su:

• Burgeri i pize u kućnoj radinosti

• Jogurt sa manje šećera umjesto sladoleda

• Pečeni orasi umjesto čipsa

Pijenje mnogo kafe dnevno

Mnogima od nas je potrebna svježe pripremljena kafa kako bismo započeli dan. Međutim, ako pijete četiri šolje kafe dnevno i dalje osjećate umor, vrijeme je da smanjite unos kafe, jer nesanica, dijareja, visok krvni pritisak i anksioznost samo su neki od negativnih efekata koje izaziva previše unosa kofeina!

Kako bi kontrolisali unos kofeina, možete početi ili sa jednom šoljom kafe dnevno ili razmisliti o tome da pijete bezkofeinsku varijantu. Prelaskom na decaff, zagriženi ljubitelji kafe mogu poboljšati kvalitet sna, i smanjiti nivo anksioznosti bez da se odreknu svog omiljenog napitka!

Pušenje

Sagorijevanje duhana u cigaretama proizvodi dim koji sadrži štetne materije koje mogu izazvati bolesti povezane s pušenjem kao što su kancer, srčana oboljenja i udare. Ove emisije mogu takođe prijetiti i zdravlju nepušača koji su izloženi pasivnom pušenju.

Pušači koji nisu spremni da se u potpunosti odreknu duhana i nikotina, ali žele pronaći manje štetnu alternativu cigaretama mogu razmotriti prelazak na bezdimne proizvode, kao što su uređaji koji zagrijavaju duhan umjesto da ga sagorijevaju.

Oslanjanje na energetska pića

Potrebno vam je malo energy boost-a? Nemojte odmah posegnuti za energetskim pićem! Ova pića sadrže visok nivo kofeina i šećera, čiji pretjeran unos može biti prijetnja našem zdravlju.

Stoga, zdravija pića kao proteinski šejk i smutiji mogu biti bolja alternativa. Ova pića su bogata aminokiselinama, koje našem tijelu daju rafale energije. Osim toga, možete dodati nekog zelenila, voća i oraha u vaše proteinsko piće za dodatne hranjive materije.

Provoditi previše vremena na gadgetima

Od smartphone do TV i laptopa, mnogi od nas su postali neodvojivi od naših digitalnih uređaja. I dok ovi gadgeti nepobitno donose lakoću i ugodnost, previše vremena na ekranu može voditi ka gojaznosti, depresiji, reduciranom kvaliteti spavanja, i bolovima u vratu!

Umjesto pogleda zaljepljenog za ekran, provodite više vremena u prirodi! Ne samo da će vam se vid popraviti, već ćete iskusiti i smanjenje stresa i povećanu fizičku aktivnost! U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da prestanete biti zaljepljeni za svoj gadget:

• Šetajte po parku na pauzi

• Nađite hobi (e.g. vrtlarstvo)

• Planirajte put u prirodu (e.g. kampiranje, šetnja, ronjenje), saopšteno je iz Zi Public Relations Consultancy.

(PR)  Foto: Freepik

CATEGORIES
Share This