Ovo je električni Yugo za 2025. sa kojim njegov dizajner ima veoma ozbiljne planove

Ovo je električni Yugo za 2025. sa kojim njegov dizajner ima veoma ozbiljne planove

Dejan se potrudio da prepoznatljive linije “jugića” ostanu što vjerodostojnije originalu…

Šta god ko mislio o Yugu, automobil koji je proizveden u skoro 800.000 primjeraka, od kojih je oko 150.000 završilo na putevima SAD, ne može da ostane neprimjećen u svjetskim okvirima.

Vjerovatno je nešto slično pomislio i makedonski dizajner Dejan Hristov, kada je najpoznatiji jugoslovenski automobil uzeo kao polaznu osnovu za dizajn svog malog gradskog automobila na električni pogon.

A sudeći prema renderima, Dejan se baš potrudio da prepoznatljive linije “jugića” ostanu što vjerodostojnije originalu, ali i da istovremeno kreira savremene automobil koji će se dopasti kupcu 21. vijeka.

Yugo BEV (skraćeno od “Battery Electric Vehicle” – električno vozilo na baterije) je dobio nešto robusniji sportski izgled, za šta su zaslužni prošireni blatobrani i moderno dizajnirani široki prednji i zadnju branik i svjetlosne grupe.

Kao potpuno električni automobil supermini klase, sa dovoljno konkurentnom cijenom, Yugo na baterije bi mogao da postane ozbiljan rival modelima kao što su aktuelni Peugeot e-208, Opel Corsa-e ili Honda e, kao i budući Renault 5. Ipak, po cijenovnom rangu bi trebalo da bude bliži rumunskoj Dačiji Spring.

Originalni Yugo je prestao da se proizvodi još 2008, a Zastava koja ga je pravila je 2017. godine proglaslia bankrot. Uprkos tome Dejan Hristov ima velike planove za svoj automobil

Makedonski dizajner planira da svoj projekat pošalje Vladi Srbije i da tako predstavi svoju viziju nove eru Yuga. Hristov, takođe, smatra i da bi u ovom projektu mogla da uzme i hrvatska kompnija Rimac Automobili. On predviđa i da bi za razvoj i proizvodnju električnog Yuga mogla da bude zadužena kompanija Stellantis, čiji je Fiat sastavni dio, francuski Renault, ili neki manji kineski proizvođač.

(Telegraf.rs)

CATEGORIES
Share This