Novi medicinski izum: Naučnici testiraju injekciju za mamurluk

Novi medicinski izum: Naučnici testiraju injekciju za mamurluk

Američki naučnici istražuju bi li se uz pomoć „injekcije za otrežnjenje“ moglo pomoći alkoholiziranim pacijentima da se oporave od negativnih posljedica mamurluka.

Istraživači sa Univerziteta Sautvestern u Teksasu laboratorijskim su miševima ubrizgali “preveliku” dozu etanola, što je ekvivalent prekomjernoj konzumaciji alkohola kod ljudi.

Potom su, u sklopu istraživanja ‘alkoholiziranim’ životinjama ubrizgali hormon FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21), koji se nalazi u jetri.

Hemikalija je poslala signal mozgu da se treba zaštititi od štetnog učinka alkohola.

Otkrili su da je miševima s nižom prirodnom razinom hormona trebalo više vremena za oporavak u odnosu na ostale.

Pokazalo se da velike doze FGF21 “znatno ubrzavaju” proces otrežnjenja jer stimulišu moždane stanice povezane s uzbuđenjem – čak i kada se razina etanola u njihovu tijelu nije promijenila.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih učinaka alkohola tako što ga brže razgrađuje i stimuliše moždane stanice.

Miševi su testirani na refleks uspravljanja i ravnotežu nakon izlaganja etanolu.

Voditelj studije dr. Stiven Kliv s teksaškog univerzitea kazao je kako se nada da će FGF21 biti koristan u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog akutnog trovanja alkoholom, piše Klix.

– Povećana budnost pacijenta uveliko bi nam koristila u ovakvim situacijama, najprije zato što bismo izbjegli potrebu za intubiranjem, a treba podsjetiti da se pacijenti bez svijesti mogu ugušiti u vlastitoj bljuvotini, ali i da bismo ubrzali proces procjene i liječenja ostalih povreda koje nerijetko nastanu istodobno, rekao je on. – Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Ona šalje hormonski signal mozgu da se zaštiti od štetnih učinaka trovanja, uključujući gubitak svijesti i koordinacije, pojasnio je.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This