Novi Ginisov rekord: Rođene desetorke

Novi Ginisov rekord: Rođene desetorke

Prvi put u istoriji čovječanstva, rođene su desetorke i to sedam dječaka i tri djevojčice, a o svemu se trenutno raspituju i predstavnici Ginisove knjige rekorda kako bi upisali novu stavku.

Porod se dogodio u Pretoriji u Južnoafričkoj republici, a majka ima 37 godina i već ranije je rodila dva dječaka, blizance.

– Srećan sam, pun emocija, dobio sam sedam dječaka i tri djevojčice – rekao je Teboho Tsotetsi otac djece.

Gospođa Gosiam Sithol je ovim porođajem postavila novi svjetski rekord, a njen suprug je rekao da su u potpunom čudu.

– Na ultrazvuku se vidjelo “samo” osam beba – rekao je Teboho Tsotetsi.

Jedan južnoafrički zvaničnik je potvrdio da je zaista rođeno deset beba u samo jednom porođaju, dok je drugi rekao da “tek trebajuda vide” djecu. Slučaj desetorki već istražuje i Ginisova knjiga rekorda.

Gospođa Sithol (37) je pre šest godina već rodila zdrave blizance, a trenutno se nalazi u bolnici u Pretoriji u kojoj je u ponedeljak njenih desetero dece porođeno u 29. nedelji trudnoće i to carskim rezom. Prije mjesec dana je ukratko ispričala kako se osjeća, tada je mislila da je trudna sa “samo” osmoro djece.

– Jako sam se brinula, pitala sam se hoće li svi stati u maternicu, da li će preživjeti? Molila sam se za njihovo zdravlje. U svakom slučaju ova djeca su božje čudo – rekla je Sithol prije mjesec dana.

Prema Ginsu, rekord za najviše rođenih beba samo jednim porođajem, a da su sve preživjele, je osam. Taj je rekord postavljen je u SAD-u 2009. godine, ali je zapravo već “istorijski”. Naime, prošlog mjeseca 25-godišnja Halima Kisi iz Malija rodila devetero djece, koja su navodno sva dobro i nalaze se u jednoj klinici u Maroku.

Porođaji u kojima se rađa troje ili više djece nerijetko se događaju kada su djeca začeta vještačkom oplodnjom, ali u ovom slučaju do začeća je došlo prirodnim putem, bez medicinske pomoći.

(agencije)

CATEGORIES
Share This