“Ne igrajte se termostatima klima uređaja” Svaki procenat uštede je značajan, evo šta kažu stručnjaci

“Ne igrajte se termostatima klima uređaja” Svaki procenat uštede je značajan, evo šta kažu stručnjaci

Profesor Nikola Rajaković je rekao za RTS da je nemoguće u energetici nešto zamijeniti brzo, pa je tako nemoguće i brzo zamijeniti ugalj.

Kada je riječ o štednji električne energije kaže da je na dugoročnom planu energetska efikasnost veoma važna, a na kratkoročnom apelovao na sve da ne rashlađuju prostorije na 19 stepeni kada je napolju 35, piše RTS.

Zbog rata u Ukrajini energetska kriza poprima nesagledive razmjere. U nedostatku energije mnoge zemlje vraćaju se i uglju od koga su već bile odustale. Prijete nestašice a cijene enrgenata nezaustavljivo rastu u cijelom svijetu, a već trpe i građani i privreda evropskih zemlja koje zavise od ruskog uvoza. Planovi štednje, koji se najavljuju za zimu, sve su oštriji a zbog rashladnih uređaja neke države već racionalizuju potrošnju.

Od avgusta stupa na snagu zabrana Evropske unije o uvozu ruskog uglja. Hoće li to dononijeti novi potres na elektroenergtskom evropskom tržištu?

Profesor Nikola Rajaković je rekao gostujući u Dnevniku RTS da će to svakako dovesti do potresa i da je nemoguće u energetici nešto zamijeniti brzo, jer je energetika prilično usporena oblast.

“- ko ste zavisni od nečega 40, 50 godine, a u evropskim termoelektranama uvozni ugalj iz Rusije učestvuje sa oko 70 procenata. Tako da će to biti veliki poremećaj koji će imati uticaja i na cijene uglja i na cijene električne energije. Ali za očekivati je da to bude ozbiljan udar – naveo je Rajaković.

FOTO: FOTO: O. BUNIĆ/RINGIER
FOTO: FOTO: O. BUNIĆ/RINGIER

Prema njegovim riječima, zamjena uglja iz Rusije i Ukrajine je naravno moguća – imamo australijski ugalj, ugalj iz Sjeverne Amerike iz Afrije i Kolumbije, ali sve je na dugom štapu i tu nema brzih rješenja.

– Struka je definisala dugoročne i kratkoročne ciljeve u okviru energetike, odnosno da treba da se održi dobar balans, na dugoročnom planu dekarbonizacija, postepeno napuštanje uglja, a sa druge strane, naredne dvije, tri zime ne mogu dati brza rješenja i moramo se vraćati postojećim termoelektranama i uglju kao energentu, koji ne može brzo da bude zamijenjen – istakao je Rajaković.

Kada je riječ o situaciji sa ugljem u regionu, napominje da je ona problematična kao i u Evropi.

– Region je zavisan od uglja u velikoj mjeri. Elektroprivreda Srbije radi u ovom trenutku intenzivno da osposobi proizvodne kapacitete termoelektrana za narednu zimu i da pripremi što veće količine uglja. Ugalj je stigao do 400 dolara po toni, što je 200 posto povećanje u odnosu na prije godinu dana – kaže Rajaković.

Napominje da je struja sada 300 do 400 evra po megavatsatu.

– Dodatne dvije teškoće koje imamo je dodatna potrošnja zbog visokih temperatura i rada klimatskih uređaja i loša hidrologija, dotoci na rekama su nam ekstremno niski – istakao je Rajaković.

Kako je dodao, dugoročnije gledano za štednju je neophodna energetska efikasnost – fasade i prozori, a kao kratkoročni savjet naveo je da se ne moramo rashlađivati tako da u stanovima bude 19 stepeni, a čak i iz zdravstvenih razloga je loše.

– Ne igrajte se sa termostatima na erkondišn uređajima, podesite na jednu temperaturu i ostavite da radi. Gledajte da provjetravate prostorije, strujanje vazduha je izuzetno važno. I konačno vlažnost. Ne možete držati visoku vlažnost u prostoriji jer onda i niža temperatura proizvodi veoma nepovoljan utisak – rekao je Rajaković.

Ističe, da su sve te uštede reda procenata, nisu dramatične, ali svaka procenat uštede u energetici je značajan.

– Ne možete vi ruski gas, od koga ste zavisni 50, 60, a neke zemlje i 70 posto, ne možete prekinuti odjednom, ali nekoliko procenata postupno možete – kaže Rajaković.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This