Naučnici pronašli hiljade nepoznatih virusa skrivenih u genima mikroba

Naučnici pronašli hiljade nepoznatih virusa skrivenih u genima mikroba

Austrijski naučnici došli su do zapanjujućeg otkrića – analizom gena mikroba, otkrili su da se hiljade dosad nepoznatih virusa “skriva” unutar njihovog DNK-a.

Naučnici su pronašli DNK više od 30.000 različitih virusa, ugrađenih u gene različitih jednoćelijskih mikroba, a rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Prosidigns of di Nešnel akademi of sajensis” (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Autori nove studije objašnjavaju da bi virusni DNK mogao omogućiti ćeliji “domaćinu” replikaciju kompletnih, “funkcionalnih”, virusa.

– Bili smo jako iznenađeni time koliko smo virusa pronašli ovom analizom. U nekim slučajevima pokazalo se da se do deset odsto DNK-a mikroba sastoji od skrivenih virusa – navodi Kristofer Belas, glavni autor studije.

Naučnici smatraju da ti virusi ne izazivaju bolesti kod svojih “domaćina”, a mogli bi im biti i korisni.

Neki od tih novih virusa nalikuju virofazima, vrsti virusa koji inficiraju druge patogene viruse kada pokušavaju da zaraze ćelije “domaćina”.

– Zašto se toliko virusa nalazi u genu mikroba – još nije jasno. Naša najjača hipoteza je da štite ćeliju od infekcije opasnim virusima – objašnjava Belas.

Virusi su najbrojniji biološki entitet na Zemlji. Vrlo su različiti i koriste puno taktika za iskorištavanje ćelija zaraženih “domaćina”.

Virusi se ubacuju u druga živa bića. Neki se čak repliciraju dodavanjem svog DNK-a u ćeliji “domaćin”, postajući dijelom njigovih gena.

Naučnici su pronašli viruse širokom rasponu organizama, uključujući životinje, biljke i gljive.

Sisavci, na primjer, nose različite virusne fragmente u svojoj DNK , a oko osam odsto ljudskog gena sastoji se od DNK-a iz drevnih virusnih inFekcija.

Autori studije objašnjavaju da većina njih više nije funkcionalna i smatraju ih “genskim dosilima”.

SRNA

CATEGORIES
Share This