Krater koji je dobio ime po maloj opštini u BiH otkriva tajne Crvene planete

Krater koji je dobio ime po maloj opštini u BiH otkriva tajne Crvene planete

NASA je u obliku videa objavila novu detaljnu sliku površine Marsa koju je snimio rover Perseverance, a koji istražuje geologiju kratera Jezero na Crvenoj planeti.

Sad je moguće i ljudima širom svijeta turistički napraviti detaljan pogled iz kratera Jezero na krajolik Marsa.

Rover Perseverance sletio je u krater Jezero 18. februara 2021. godine s misijom traganja znakovima pradavnog života na Marsu, te prikupljanjem uzoraka koji će se naknadno poslati na Zemlju.

Nasini naučnici ističu da je ovaj krater odličan za istraživanje, jer je to milijardama godina prije bilo područje velikog jezera i delte rijeke koja se ulivala u njega.

Nova slika, koja je mozaik fotografija snimljenih Mastcam-Z sistemom kamera na roveru Perseverance, pokazuje i mjesto gdje je navedena rijeka uticala u jezero, ostavivši velik usjek na ivici kratera, prenosi.

Video napravljen od mozaika fotografija pokazuje i čvrste ostatke te prastare delte, kao i intrigantan dio dna kratera bijelkaste boje, kojeg su naučnici prozvali “traka slanine”.

– Mislimo da je to sloj blata koji se spustio na dno jezera i koji se u međuvremenu pretvorio u kamen – kaže naučnik Ken Farli s Perseverance projekta i narator u priloženom videu, kojeg je Nasin Jet Propulsion Laboratory (JPL) objavio na YouTubeu.

– Taj sloj blata je važan, jer može biti najbolje mjesto za potragu za nekadašnjim životom na području tog prastarog jezera – dodaje on.

Video prikazuje i složenost i raznolikost krajolika kratera Jezero, od pješčanih dina, tamnog kamenja vjerovatno vulkanskog porijekla, do crvenkastih slojeva delte.

Rover Perseverance iz bezbjednosnih razloga neće do delte krenuti preko pješčanih dina, već okolnim putem, kažu Nasini naučnici.

Perseverance je u nešto manje od godinu dana prešao oko 2,9 kilometara u krateru Jezero, a uspješno je više puta s njega poletio i Ingenuity, prvi mali helikopterski dron na Marsu.

Perseverance je dosad napravio više od 100.000 fotografija, odnosno više od 50 gigabajta podataka, te prikupio uzorke u šest svojih rezervoara i zapečatio ih. Oni će oni čekati povratak na Zemlju u zajedničkoj misiji NASA i ESA, koja se očekuje možda već 2031. godine, piše space.com.

zimo.hr

 

CATEGORIES
Share This