Ko su najveći proizvođači baterija za električne automobile

Ko su najveći proizvođači baterija za električne automobile

Uz sve veću potražnju za dekarbonizacijom transportnog sektora, kompanije koje proizvode baterije za pokretanje električnih vozila su doživjele značajan zamah.

Uprkos naporima Sjedinjenih Država i Evrope da povećaju domaću proizvodnju baterija, tržištem još uvijek dominiraju azijski dobavljači, piše Revija HAK.

Trenutno kineske firme čine 56% tržišta baterija za električna vozila, a slijede ih korejske kompanije (26%) i japanski proizvođač Panasonic (10%). Evropskih proizvođača nema u prvih deset.

Vodeći dobavljač baterija, CATL, povećao je svoj tržišni udio s 32% u 2021. na 34% u 2022. Jedna trećina svjetskih baterija za EV dolazi iz te kineske firme. CATL isporučuje litijum-jonske baterije Tesli, Peugeotu, Hyundaiju, Hondi, BMW-u, Toyoti, Volkswagenu i Volvou.

LG Energy Solution ostaje drugi najveći proizvođač baterija (14%). U 2021. južnokorejski dobavljač je pristao da nadoknadi General Motorsu 1,9 milijardi dolara kako bi pokrio 143.000 Chevy Bolt EV-a povučenih zbog opasnosti od požara zbog neispravnih baterija.

BYD je preuzeo treće mjesto od Panasonica jer je gotovo udvostručio svoj tržišni udio tokom prošle godine. Kompanija je treći najveći svjetski proizvođač automobila po tržišnoj kapitalizaciji, ali takođe proizvodi baterije koje se prodaju na tržištima širom svijeta.

Nedavni podaci o prodaji ukazuju na to da će BYD u narednim mjesecima ili godinama prestići i LG Energy Solution u tržišnom udjelu, piše ZeroHedge.

(b92)

CATEGORIES
Share This