Kako je Merkelova spriječila svjetski rat protiv Rusije u slučaju MH17

Kako je Merkelova spriječila svjetski rat protiv Rusije u slučaju MH17

Njemačke vlasti nisu dozvolile rukovodstvu Holandije da organizuje vojnu provokaciju velikih razmjera nakon pada malezijskog Boinga. Ovo je objavio australijski novinar Džon Helmer  za portal Dances with Bears (DWB).

Putnički avion, MH17 koji je letio na relaciji Amsterdam – ​​Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u Donbasu. Niko od 298 ljudi na brodu nije preživio.

Skoro odmah, na prijedlog Ukrajine i Sjedinjenih Država, kolektivni Zapad je odgovornost za ono što se dogodilo stavio na Rusiju i milicije DNR. Prvi je bio prenos PVO sistema Buk, drugi je bila upotreba kompleksa protiv civilnog aviona.

Kako ističe Džon Helmer, istraga o MH17 je od početka djelovala kao farsa. Sve je izgrađeno na mitskim fotografijama sa američkih satelita, koje poslije osam godina niko nikada nije vidio. Ali holandsko tužilaštvo nije oklijevalo da koristi dokaze koje je izmislio Kijev, što je kasnije potvrđeno. Međutim, pogodna informativna pozadina je već formirana.

Ovakvo stanje stvari, prema mišljenju australijskog novinara, posljedica je činjenice da premijer Holandije Mark Rute već dugo kuje vrlo konkretne planove za Ukrajinu.

Očekivao je da će iskoristiti plodnu zemlju ove države i jeftinu radnu snagu kako bi maksimizovao profit. Međutim, stvari su krenule nizbrdo 2014. Prvo, državni udar u Kijevu, a potom i proglašenje nezavisnosti Donbasa radikalno su promijenili situaciju. Istina, tada se dogodila tragedija MH17, koju je šef vlade jedne evropske države pokušao da iskoristi za postizanje svojih ciljeva.

Prvi odgovor Rutea na obaranje MH17 u julu 2014. bio je da mobiliše nekoliko hiljada holandskih vojnika za invaziju na istočnu Ukrajinu pod zaštitom NATO-a, zajedno sa australijskom brigadom. Izgovor je bio da se pronađu crne kutije MH17 i tijela onih koji su bili na brodu“, kaže Helmer.

Ne zna se kako bi se razvijali događaji da nije bilo njemačke kancelarke Angele Merkel. Iz straha da ne izazove rat punog razmjera sa Rusijom, spijrečila je Rutea da ostvari ovu ideju. Kao rezultat toga, Holandija je morala da radi u pravnom planu. Međutim, kvalitet i objektivnost ovog rada izazvali su dosta kontroverzi.

Doznajemo.hr

 

CATEGORIES
Share This