Kako je izgledao prvi nuklearni test nad flotom brodova? (VIDEO)

Kako je izgledao prvi nuklearni test nad flotom brodova? (VIDEO)

Vatrena kugla nastala je pod vodom, tako da bljesak nije zaklanjao pogled, a u spektakularnom prizoru izdigao se iznad površine mora stub od oko 2.000.000 tona vodenih kapljica i pare. Stub je imao širinu od oko 600 metara.

 

Dana 25. jula 1946. godine izveden je možda najspektakularniji test nuklearne bombe ikada. Naime, detonirana je bomba snage oko 23 kilotona na području poznatog atola Bikini (upravo zbog nuklearnih testova na atolu Bikini dobio je dvodijelni kupaći kostim ime bikini).

Posebno je zanimljivo da je navedena bomba testirana na cijeloj floti ratnih brodova, jer se željelo vidjeti kako bi nuklearni udar djelovao na pomorske snage. Naravno, nisu upotrijebljeni novi brodovi, nego oni na kraju karijere, koji bi inače većinom otišli u staro željezo. Ipak, radilo se o brodovima impresivne veličine. Ukupno ih je za testiranje postavljeno čak 95, od čega su bila dva nosača aviona (USS Saratoga i USS Independence), četiri bojna broda (japanski Nagato, te američki Nevada, Arkansas i New York), dvije krstarice, 11 razarača, osam podmornica itd.

Daleko najveći brod u floti na koju je izvršen nuklearni udar bio je nosač aviona USS Saratoga. Radilo se o nosaču klase Lexington, oko 43.000 tona i dužine čak 270 metara. Eksplozija na današnji dan potopila je taj nosač, a njegova olupina još i danas leži u laguni atola Bikini.

Zanimljivo je kako je bomba detonirana. Naime, bila je ukrcana na amfibijski brod LSM-60 i zatim spuštena na dubinu od 27 metara ispod njega. Kad je eksplodirala, ostvarena je ustvari prva podvodna nuklearna eksplozija u istoriji. Vatrena kugla nastala je pod vodom, tako da bljesak nije zaklanjao pogled, a u spektakularnom prizoru izdigao se iznad površine mora stub od oko 2.000.000 tona vodenih kapljica i pare.

Jedan od brodova u floti bila je i njemačka teška krstarica Prinz Eugen, dužine oko 207 metara. Ta je krstarica izrađena u Trećem Rajhu u doba Hitlerove vlasti, a učestvovala je u poznatoj bici na Atlantskom okeanu kad se zajedno sa pozantim bojnim brodom Bizmarkom suprotstavila britanskim brodovima HMS Prince of Wales i HMS Hood.

Uništenje Prinza Eugena atomskom bombom bilo je na neki način simbolično. Premda nije potonuo odmah od eksplozije, radijacija je toliko ostavila pečat na tom njemačkom brodu da kasnije nije mogao biti popravljen, nego je s vremenom potonuo.

Agencije

CATEGORIES
Share This