Kako je industrijski kanal postao hit među turistima? (FOTO)

Kako je industrijski kanal postao hit među turistima? (FOTO)

 

Riječ je o zapanjujućem prostoru uz Veliko slano jezero, najveće prirodno slano jezero na zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svijetu.

Interes turista za posjetu je još više narastao u zadnjih godinu dana otkako se na internetu pojavile fotografije plavog kanala. Neodoljiva boja vode u kanalu u kontrastu s bijelim okruženjem stvara oku ugodnu kompoziciju koju su mnogi odlučili fotografisati i objaviti na svojim društvenim mrežama.

Iako je istraživanje neobičnih i skrivenih mjesta omiljena aktivnost svjetskih putnika, ipak je važno poštovati pravila lokalnih stanovnika nekog prostora.

Plavi kanal se djelimično nalazi na privatnom posedu, svuda su postavljeni natpisi o zabrani zadržavanja, i ne bi ga se smjelo posećivati bez prethodnog odobrenja vlasnika. Uz to treba znati da kanal nije prirodna pojava, već vještačka tvorevina napravljena u industrijske svrhe.

Naime, lokalna kompanija Intrepid Potash koristi kanal kao odvodni jarak u procesu vađenja minerala. Iako voda nije otrovna, nije namijenjena za kupanje. Takođe, lokalne vlasti upozoravaju da bi neki dijelovi plavog kanala mogli biti nestabilni, te se urušiti.

Zadržavanje ovde nije dobra ideja, čak ni pod cijenu savršene fotografije za Instagram. Lokalni policajci počeli su pisati novčane kazne kako bi spriječili znatiželjnike da dođu do plavog kanala.

U njegovoj lepoti najbolje je uživati iz sigurne udaljenosti – preko fotografija.

PunKufer

CATEGORIES
Share This