Kako je Bijelo dugme plaćalo kafu u Londonu

Kako je Bijelo dugme plaćalo kafu u Londonu

Album Bijelog dugmeta “Šta bi dao da si na mom mjestu” objavljen je 17. decembra 1975. godine. Prvog dana mogao se kupiti samo u “Jugotonovoj” prodavnici u Zagrebu pa tek onda u drugim dijelovima zemlje.

Album je sniman od 8. do 23. novembra 1975. godine u “Air Recording” studijima u Londonu.

Bio je to zaista revolucionaran poduhvat u Jugoslaviji tog vremena: jedna domaća grupa snimala je u najboljem studiju u Evropi i jednom od najboljih u svijetu.

Stanovali su u iznajmljenom stanu i putovali svakog dana podzemnom željeznicom do studija. Snimanje je počinjalo u tri sata popodne. Vlasnik studija George Martin, producent The Beatlesa, postavio je ovakva pravila: ko bi platio trista funti za jedan sat korišćenja studija, imao je na raspolaganju sve što poželi: od pića do kokaina. Svakog popodneva pažljivo su se sastavljale liste opreme za sutrašnje snimanje. Sutradan, sve što su tražili čekalo ih je spremno i naštimovano.

U studiju je bio i automat za kafu i čaj. Prvog dana Bebek je ubacio pet penija i dobio kafu. Drugog dana Vlado Pravdić je otkrio da se kafa može dobiti i za peni. Trećeg dana Ipe Ivandić je ubacio peni i dobio kafu. Pritisnuo je dugme još jednom i ponovno dobio kafu. Dvije kafe sa jedan peni – to je već bila sasvim dobra cijena. Onda ih je neko od osoblja studija video kako “varaju automat” i obavijestio ih da su i kafa i čaj besplatni.

Poznavaoci tadašnjih muzičkih prilika u ex-YU zaklinju se da ovo nije urbana legenda, ali u jedno nema sumnje. Dugme je iz Londona donijelo album koji je promijenio sve. Na bolje, ili na gore, zavisi od ugla posmatranja.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This