Iznenadiće vas pravi razlog zbog kojeg su se drevni Egipćani divili mačkama

Iznenadiće vas pravi razlog zbog kojeg su se drevni Egipćani divili mačkama

Domaće mačke mogu biti simpatične, razigrane i inteligentne saputnice pa ne čudi što ih mnogi obožavaju. Međutim, naravno, ne poput drevnih Egipćana, koji su im se divili kao da su božanstva.

Vjeruje se da su mačke najprije pripitomljene u Egiptu, prije otprilike 5000 godina. Bile su toliko poštovane da je onaj ko bi ubio mačku, čak i slučajno, bio osuđen na smrt, navodi Nacionalna geografija.

U vrijeme davno prije znanstveno utemeljenih poljoprivrednih tehnika bilo je vrlo važno očuvati opskrbu hranom. Mačke su, naravno, prirodni lovci koji bi štitili zalihe žita uklanjanjem glodavaca. Egipćani su ih prepoznali i kao zaštitnike kućanstava jer su bile efikasne u borbi protiv glodavaca, ali i protiv otrovnih zmija. Postoje dokazi o mačjim grobljima koji datiraju od 1000 godina prije Krista.

Prema egipatskoj mitologiji, bogovi i boginje su imali moć da se transformišu u životinje. Boginja Bast (koja se ponekad naziva Bastet ili Bastu) prikazana je kao mačka, ali Antoneta Katanzariti, kustos Smithsonijanove galerije Artur M. Sakler, kaže da je netačno reći da su Egipćani obožavali mačke.

„Ono što su zapravo radili bilo je povezivanje mačaka s određenim božanstvima zbog njihovog stava i načina na koji su se ponašale u prirodnom svijetu“, rekla je za Smitsonijan Magazin.

S tim se slaže i egiptolog Melinda Hartvig, kustoškinja drevne egipatske, nubijske i bliskoistočne umetnosti u muzeju Univerziteta Emori.

“Mačke nisu bile obožavane, ali vjerovalo se da u sebi nose božansku esenciju”, ispričala je za Stuff Works, prenosi Index.

Postoji nekoliko zanimljivih priča. Egipatske porodice navodno bi obrale obrve kad bi njihova mačka umrla prirodnom smrću, a u slučaju uginulog psa uklanjali su sve dlake s tijela. U slučaju požara u kući, muškarcima nije bio cilj da ugase vatru u kući, već da spase mačku.

krstarica.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS