I kada je hladno ovako ne smijete da vozite dijete u autosjedalici (VIDEO)

 I kada je hladno ovako ne smijete da vozite dijete u autosjedalici (VIDEO)

Hladno zimsko vrijeme je već počelo, a vožnja djece obučene u jakne u autosjedalicama je velika i česta greška brojnih roditelja.

Jasno je da brinete da li im je hladno jer se automobil nije zagrijao kada ste krenuli na put, ali autosjedalica služi isključivo za bezbjednu vožnju, što jakna ne dozvoljava.

U slučaju nezgode ili čak samo oštrog kočenja, pojasevi dječijeg sjedišta možda neće biti pravilno zategnuti preko tijela vašeg mališana ako nosi zimsku jaknu. Kao rezultat toga, autosjedalica ne može u tim situacijama da zadrži dijete dovoljno čvrsto, za šta je i dizajnirano.

Zašto zimska jakna nije dobar izbor za dijete u autosjedalici?

Većina zimskih jakni napunjena je materijalom poput paperja i perja koji su dizajnirani da zagriju vaše dijete stvarajući debeli ‘vazdušni tampon’ između djeteta i hladnog vazduha napolju.

Međutim, kada stavljate dijete u auto sjedište sa takvom jaknom, debljina jakne može da vas spriječi da zategnete pojas blizu gornjeg dijela tijela vašeg djeteta.

U slučaju udarca kada je vaše dijete gurnuto iz sedišta i kada pojas treba da ga zadrži da ostane na mjestu, sile su toliko jake da se vazduh u jakni oslobađa. Ovo dovodi do toga da dijete ima previše prostora za kretanje, jer pojas nije dovoljno zategnut da ga bezbjedno drži. Zbog toga svi stručnjaci i proizvođači sjedišta preporučuju da se djeca zimi voze bez jakni u sjedištu.

Kako da djetetu ne bude hladno u autu ako mu skinem jaknu?

Jasno nam je da se brinete da li će djetetu biti hladno ukoliko mu u sjedištu skinete jaknu, ali evo koje stvari možete da uradite kako biste sačuvali toplotu, ali i bezbjednost:

– Stavite bocu sa toplom vodom u sjedište 5-10 minuta prije polaska, ali je, naravno, izvadite prije nego što dijete stavite u automobil.

– Neka dijete bude obučeno u vunenu odjeću jer nudi dobru izolaciju, a nije toliko debela da ometa zatezanje pojasa.

– Ponesite dodatno ćebe sa vama u automobil

– Stavite dijete u sjedište bez jakne, zategnite pojaseve, a onda mu navucite jaknu sa suprotne strane, da zakopčavanje ide na leđa. Naravno, ne možete ih zakopčati ali će im biti toplo, i lako se može skinuti kada se automobil zagrije.

Ako vas ništa od ovoga nije ubijedilo da vožnja u jakni nije bezbjedna, pogledajte snimak koji demonstrira šta se događa ako dijete ima zimsku jaknu, a dođe do nezgode, prenosi Yumama.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This