Holanđani nisu na prodaju: Nećemo rastavljati most zbog Bezosove jahte!

Holanđani nisu na prodaju: Nećemo rastavljati most zbog Bezosove jahte!

Jeff Bezos, donedavno najbogatiji čovjek na svijetu, povukao se sa izvršne pozicije u Amazonu kako bi se mogao posvetiti svemirskim projektima i uživanju u životu.

 

U skladu s tim, naručio je od holandskog brodogradilišta “Oceanco” da mu naprave superjahtu na jedra, i to ne bilo kakvu. “Oceanco Y721” jedrenjak je dug 127 metara, i jednom kada zaplovi, biće najduži brod tog tipa (škuna) na svijetu.

Načinjen je od aluminijuma i čelika, diči se sa tri velika jarbola, a sve je izrađeno prema Bezosovoj narudžbi u spomenutom brodogradilištu u Rotterdamu.

Međutim, kako se projekt bližio kraju postalo je jasno da ovaj gigantski jedrenjak neće baš tako jednostavno moći zaploviti morima. Između “Oceancovog” pristaništa i otvorenog mora ispriječio se, naime, gotovo stotinu godina stari most Koningshaven, nadmika “De Hef” (lift).

Ovaj most izgrađen je 1927. godine i ikona je Rotterdama. Bio je to prvi most u Holandiji čiji se centralni dio podiže kako bi propustio brodove. Rastavljen je bio od 2014. do 2017. godine, danas se više ne koristi aktivno, ali je nakon renoviranja 2017. godine ponovno sastavljen i danas služi kao spomenik i zaštitni znak grada.

Željeznički saobraćaj se, umjesto preko mosta, odvija obližnjim tunelom. Najviša visina ovog mosta, u podignutom položaju, samo je 46,5 metara, što nije ni približno dovoljno da Bezosov jedrenjak prođe ispod njega.

Osnivač Amazona ranije ove godine zatražio je od grada da zbog njega još jednom rastavi most i propusti brod prema moru. Međutim, na te vijesti vrlo su žustro reagovali građani i najavili proteste, gađanje Bezosovog broda jajima i razne druge akcije, pa je sada brodogradilište službeno odustalo od traženja rastavljanja mosta. Troškove je trebao podmiriti “Oceanco”, proces bi trajao tek dva dana (jedan za rastavljanje i jedan za sastavljanje), ali lokalno stanovništvo reklo je “NE”.

Ne dozvoljavaju rastavljanje nacionalnog spomenika da bi se “nekom tamo milijarderu” ispunila želja.

Time smo došli do pat pozicije. Bezos ima najveći jedrenjak na svijetu, ali ga sa jarbolima ne može izvesti iz brodogradilišta. Hoće li neka strana popustiti, ili će “Oceanco” pronaći način da transportuje brod ispod mosta pa potom na njega postavi jarbole, za sada nije poznato.

Yahoo

CATEGORIES
Share This