Holandija: Kako su muzeji postali frizeraji

Holandija: Kako su muzeji postali frizeraji

Protestujući zbog apsurdne odluke Vlade da dozvoli rad salonima za lepotu i seksualnim radnicima ali ne i ustanovama kulture, holandski muzeji su pozvali posetioce na šišanje i manikir

Zvuči neverovatno, ali je istinito: holandski muzeji odlučili su da postanu frizerski i kozmetički saloni! Smatraju da im je to jedino rešenje u aktuelnim kovid-pravilima njihove zemlje.Naime, prema merama za suzbijanje pandemije koje je holandska vlada donela prošle nedelje, muzeji i ustanove kulture nisu otvorena za posetioce, dok je frizerima, berberima, kozmetičarima i seksualnim radnicima dozvoljeno da nastave sa uobičajenim radom.

Kulturne ustanove Holandije zatvorene su u decembru, čim je omikron soj počeo da se širi zemljom. Muzeji smatraju da su najnovije mere Vlade apsurdne zato što su posetioci bezbedni u razgledanju njihovih kolekcija, pa su tim povodom organizovali neuobičajen protest.

Muzej Van Goga u Amsterdamu, Kraljevska galerija u Hagu i sedamdesetak drugih ustanova kulture pozvali su publiku da dođu na friziranje, šišanje, brijanje i manikiranje, kako bi u muzejskom ambijentu iskoristili usluge onih delatnosti kojima je dozvoljen rad.

Protest je trajao dva dana, ulaz u muzeje je bio besplatan, a posetioci su plaćali samo usluge. Najviše zainteresovanih je bilo za oslikavanje noktiju po motivima Van Goga, posebno njegovom slikom Zvezdana noć.

“Poseta muzeju je sigurna poseta, i podjednako važna kao i odlazak u kozmetički salon. Samo tražimo doslednost i da pravila budu propisana na način na koji ćemo ih svi razumeti. U ovom trenutku to izgleda da nedostaje”, poručeno je sa protesta.

Ne zna se da li je neki muzej ili neka druga ustanova kulture tokom ovog protesta otvorila svoja vrata seksualnim radnicima, ali da jeste, s obzirom da je u Holandiji prostitucija dozvoljena, ne bi imalo razloga da se tako nešto i ne objavi.

Krajem marta prošle godine Vlada je dozvolila seksualnim radnicima da nastave sa svojim poslom, koji im je zbog epidemioloških mera prekinut decembra 2020. Tokom lokdauna Vlada je obezbedila finansijsku podršku seksualnim radnicima  koji imaju validan radni ugovor i koji su mogli da dokažu da su im zbog pandemije smanjena primanja za najmanje 20 odsto. U martu je pomenuto ukidanje zabrane na rad doneto nakon velikog protesta seksualnih radnika u Amsterdamu.

S.Ć. / ArtNet / Rojters

CATEGORIES
Share This