Google prikuplja podatke čak i kada mu “naredite” da prestane?

Google prikuplja podatke čak i kada mu “naredite” da prestane?

Američke savezne države Vašington, Teksas, Indijana i Kolumbija Distrikta (grad Vašington) najavili su da će tužiti kompaniju Google, jer preko svojih aplikacija navodno nezakonito prati kretanje svojih korisnika.

Kako se navodi, praćenje i nadzor su se dešavali čak i onda kada su korisnici uvjeravani u suprotno.

– Google je lažno ubijedio potrošače da vjeruju kako im je promjenom naloga i podešavanjem uređaja omogućila da zaštite svoju privatnost i kontrolišu kojim ličnim podacima Google može da pristupi – izjavio je državni tužilac iz Vašingtona Karl Racin.

Tužioci tvrde da je kompanija suprotno svojim najavama nastavila da sistematski prati svoje klijente i ubira profit prikupljanjem njihovih podataka, prenosi portal Nova ekonomija.

Racin je opisao Google-ovu praksu opisao kao “bezobraznu laž” koje ugrožava privatnost potrošača.

Njegova kancelarija je počela da istražuje Google-ov način upravljanja podacima korisnika kada je agencija AP 2018. objavila da mnoge mobilne aplikacije bilježe podatke o lokaciji korisnika čak i onda kada su oni odabrali suprotno. Google obavještava korisnike svojih aplikacija kako mogu da isključe “Istoriju lokacija” u bilo kom trenutku: Kada je (ta opcija) isključena, mjesta na koja idete više se neće čuvati.

Asošijeted pres se svojevremeno konsultovao sa stručnjacima i obavijestio javnost da Gugl aplikacije automatski bilježe vremenske podatke o lokaciji, bez pristanka korisnika.

U tužbi se navodi da je Google kreirao sistem za praćenje lokacije korisnika sa kog ne mogu da se odjave, čime ih je obmanuo.

U američkim državama Vašingtonu i Distriktu Kolumbija Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje obmanjujuće i nesavjesne poslovne prakse, a kancelarija tužioca Racina od Google-a traži da isplati profit koji je ostvario “obmanjujući potrošače”.

Srpskacafe

CATEGORIES
Share This