Evo zašto je dobro da mališani odrastaju uz kućnog ljubimca

Evo zašto je dobro da mališani odrastaju uz kućnog ljubimca

Poznato je da je odrastanje sa kućnim ljubimcima mnogo ljepše, ali ima i brojne druge prednosti.

Djeca uče socijalizaciji i kontaktu sa životinjama.

Briga o ljubimcu može pomoći djetetu da ostane aktivno. Mališani koji imaju pse i mačke vježbaju 11 minuta dnevno više od svojih vršnjaka koji ih nemaju, a ovo su ostale prednosti.

Briga o životinji utiče na smanjenje stresa

Iako životinja ne može pomoći na isti način kao razgovor sa odraslom osobom, ipak može pomoći u ublažavanju teskobe.

– Psi i mačke mogu biti veliki izvori utjehe za djecu kad se suoče sa izazovima djetinjstva. Kad god se djeca osjećaju tužno, ljuto ili uplašeno, kućni ljubimci mogu pružiti vjerno druženje i maženje. Dokazano je da maženje ublažava stres i pomaže ljudima da se opuste – objašnjava doktor Ragen McGovan koji istražuje ponašanje pasa.

Briga o ljubimcu uči ih odgovornosti i empatiji

Hranjenje, šetanje i učestvovanje u igri s ljubimcima daju decu prvi uvid u odgovornost i obavezu. Takođe se uče empatiji dok razvijaju viši osjećaj samopoštovanja preuzimajuću odgovornost za brigu o kućnim ljubimcima.

Može podstaći fizičku aktivnost

Briga o ljubimcu može pomoći djeci da ostanu aktivna. Djeca koja imaju ljubimce vježbaju 11 minuta dnevno više od svojih vršnjaka koji nemaju pse. Svakodnevne šetnje, trčanje i mnogo vremena za igru daju djeci priliku da izađu napolje i da se kreću.

Može poboljšati imunitet djece

McGovan kaže da cjelokupno izlaganje djece nekim bakterijama ljubimaca može biti korisno za njihov imuni sistem. Studije pokazuju da se bebe odgajane u bliskom kontaktu sa kućnim ljubimcem rjeđe razboljevaju u prvoj godini života.

SI

CATEGORIES
Share This