Evo kako da napravite šolju savršene kafe

 Evo kako da napravite šolju savršene kafe

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu.

Kafa će duže ostati svježa ako kupite i čuvate cijela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Ako kupujete više kafe nego što planirate da potrošite u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač.

Najbolji način da prepoznate svježa zrna kafe je miris – potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe. U pripremi kafe nema neke velike tajnovitosti, osnovni postupak je uvijek isti – preko mljevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus.

Kako biste uvijek skuvali dobru kafu, bez obzira da li se služite aparatima ili običnom posudom, važe neka univerzalna pravila: pribor mora da bude čist, koristite svježu, hladnu vodu, koristite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka, pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima, kafu uvijek poslužite odmah nakon pripreme.

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću. Kod pripreme je bitno da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka “Knjige o kafi” Sara Peri, prenosi Dnevno.rs.

U džezvu je potrebno staviti dvije kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti prilikom vrenja. Kada dodate vodu, kafu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta, zatim je pomjerite s vatre i ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This