Erupcija vulkana na dnu Pacifika izazvala cunami

Erupcija vulkana na dnu Pacifika izazvala cunami

APIA- Zbog erupcije vulkana na dnu Tihog okeana u nekoliko pacifičkih ostrvskih država izdato je upozorenje na cunami.

Današnja erupcija koja se dogodila u 4.10 po Griniču je posljednja u nizu spektakularnih erupcija vulkana Hunga Hapai koji se nalazi na oko 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge Nukualofa, prenosi Rojters.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako se veliki talasi razbijaju duž priobalnih područja noseći sve pred sobom i snimci ljudi koji bjeze i pokušavaju da se sklone u svoje automobile.

Talasi su zahvatili jednu crkvu i nekoliko kuća. Očevici kažu da pepeo pada na glavni grad Nukualofu. Stanovnici su pozvani da odmah odu u viša područja.

Ovo je najnovija u seriji erupcija vulkana Hunga Tonga Hunga Hapai. Trajala je osam minuta i čula se kao snažna grmljavina na Fidžiju, udaljenom više od 800 kilometara, saopštili su zvaničnici u glavnom gradu Suva.

Oblaci gasa, dima i pepela izbačeni su na visinu od 20 kilometara, saopštila je Geološka služba Tonge. Meteorološka služba Tonge saopštila je da je upozorenje na cunami na snazi za cijelo ostrvo.

-Nadomak Apie, glavnog grada ostrva Samoa, američke prekomorske teritorije, detektovani talasi cunamija su visine oko 1,5 metara – saopšteno je iz američkog Pacifičkog centra za upozorenje na cunami.

Upozorenje na cunami dali su takođe i Nacionalna služba za vanredne situacije Novog Zelanda, kao i američkog Pacifički centar za upozorenje na cunami, ali ne i australijske službe.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This