Danas je Evropski dan bez automobila: Hodajte, vozite bicikl, krećite se zdravo…

Danas je Evropski dan bez automobila: Hodajte, vozite bicikl, krećite se zdravo…

Bosna i Hercegovina je 2002. godine potpisala povelju evropske inicijative “U grad bez automobila” i od tada se u mnogim bh. gradovima raznim akcijama svake godine obilježava 22. septembar – Evropski dan bez automobila.

Obilježavanje je počelo 1998. godine u Francuskoj u vremenu kada je autmobilska industrija gotovo vladala svijetom, ali ipak jedan dan, šire središte Pariza, bilo je zatvoreno za automobile i to u dogovoru sa gradskim vlastima.

Samo dvije godine kasnije 760 evropskih gradova aktivno je provodilo ovu ideju i 2001. godine ta brojka se povećala na 1005 gradova, ali donjela i proširenje ideje sa jednog dana na cijelu sedmicu.

Od 16. do 22. septembra 2021. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke nacionalni je koordinator ove kampanje, a tim povodom, zajedno sa udruženjem Giro di Sarajevo poziva sve opštine i gradove u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju ,,Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”.

Za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti pet gradova/opština prijavili su svoje učešće: Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Han Pijesak i Banjaluka.

Grad Banja Luka, OSCE i EU Info Centar takođe učestvuju u/ili organizuju niz drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema EVROPSKE SEDMIC EMOBILNOSTI, usljed potrebnog opoaravka od pandemije te sve jasnije potrebe na prelaske na održivije načine kretanja u urbanim sredinama – jeste „Održiva mobilnost za zdraviji život!“, dok je moto poziva na akciju “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

BICIKLIJADA

Centar za životnu sredinu (nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti) u saradnji sa inicijativom građana Banjalučka Kritična Masa, te uz podršku Grada Banjaluka, EU Info Centra i European union in Bosnia and Herzegovina, danas organizuje i ove godine banjalučku biciklijadu – dvadesetu po redu. Biciklijada će početi u 18 časova sa parkinga kod Kraša.

OBUSTAVA SAOBRAĆAJA U BANJALUCI

Saobraćaj će u centralnoj gradskoj ulici biti obustavljen u periodu od 12 do 21 čas, na dionici od Narodnog pozorišta RS do Parka „Petar Kočić“ za sva vozila, osim za autobuse.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja obustave će biti izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku “Petar Kočić”, kako bi se uporedili podaci aerozagađanja kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

(Buka)

CATEGORIES
Share This