Da li je na pomolu distopijska budućnost: Algoritam predviđa zločine prije nego što se dogode

Da li je na pomolu distopijska budućnost: Algoritam predviđa zločine prije nego što se dogode

Novi kompjuterski algoritam predviđa zločine nedjelju dana prije nego što se dogode.

Nedavno se pisalo o zanimljivom slučaju Kine koja radi na tome da film “Minority Report” postane stvarnost za njene građane, a sada izgleda da ova zemlja nije usamljena u tim naporima, jer slični sistemi postoje i u nekim američkim gradovima, javlja Bloomberg.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Human Behavior, ovaj algoritam, koji su formulisali naučnici sa Univerziteta u Čikagu i koji navodno bilježi 90% tačnosti, dijeli gradove na pločice od 1.000 kvadratnih stopa. Istraživači su koristili istorijske podatke o zločinima iz Čikaga da testiraju model, koji detektuje obrasce tokom vremena u ovim “popločanim” oblastima i pokušava da predvidi buduće događaje.

Jednako se dobro pokazao i kada je koristio podatke iz drugih velikih gradova, uključujući Atlantu, Los Anđeles i Filadelfiju, pokazala je studija.

Novi alat je u suprotnosti sa prethodnim modelima za predviđanje, koji prikazuju zločin koji “izranja iz žarišta” koja se šire na okolna područja. Takav pristup ne uzima u obzir složeno društveno okruženje gradova, kao i nijansirani odnos između kriminala i efekata policijskog sprovođenja, ostavljajući tako prostor za pristrasnost, navodi se u izveštaju.

Utvrđeno je da su drugi modeli predviđanja zločina koje su ranije koristili organi za sprovođenje zakona pogrešno ciljali određene ljude na osnovu užeg skupa faktora. 2012. godine, Policijska uprava Čikaga — zajedno sa akademskim istraživačima — implementirala je “Model rizika od kriminala i viktimizacije” koji je sačinio listu takozvanih strateških subjekata, ili potencijalnih žrtava i počinilaca incidenata sa pucnjavom, koju određuju faktori kao što su starost i istorija hapšenja.

Model je dodijelio ocjenu koja je određivala koliko hitno treba nadgledati ljude na listi, a viši rezultat znači da je veća vjerovatnoća da će biti percipirani ili kao potencijalna žrtva ili kao počinilac zločina sa oružjem.

Ali nakon duge pravne bitke, istraga Chicago Sun-Timesa otkrila je 2017. da skoro polovina ljudi koje je model identifikovao kao potencijalne počinioce nikada nisu bili optuženi za ilegalno posijedovanje oružja, dok 13% njih nikada nije optuženo za ozbiljan prekršaj.

Ovaj novi model navodno nema tih problema, što znači da smo korak bliže pravoj Orvelovskoj noćnoj mori.

Telegraf.rs

CATEGORIES
Share This