ChatGPT dobija konkurenta: Google adut se zove Bard

ChatGPT dobija konkurenta: Google adut se zove Bard

Google je predstavio novi chatbot pod imenom Bard koji tako postaje konkurent AI sistemu ChatGPT.

 

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične kompanije Alphabet, rekao je da je Bard dostupan tek nekim pojedincima koji ga testiraju, a javnosti će biti dostupan u nadolazećim sedmicama.

– Bard nastoji da spoji znanje s inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi dao odgovore visoke kvalitete – rekao je Pichai, prenosi Index.hr.

U dva mjeseca otkako je predstavljen javnosti, ChatGPT je korišten za generisanje eseja, priča i tekstova pjesama, te za odgovaranje na neka pitanja koja ste prije mogli pretraživati na Googleu.

Bazna tehnologija koja podržava Bard postoji već neko vrijeme, iako nije široko dostupna javnosti. Google je predstavio svoj jezički model prije otprilike dvije godine.

– Bard se može koristiti za planiranje rođendana, poređenje dva filma nominovana za Oscara ili dobijanje ideja za ručak na osnovu onoga što imate u frižideru – stoji u Googleovoj objavi.

Pichai je takođe rekao da će se alati pokretani vještačkom inteligencijom uskoro početi uvoditi u Googleov glavni alat za pretraživanje.

Ako Google krene više u smjeru uključivanja AI chatbot alata, to bi moglo dovesti do određenih rizika. Budući da su ti alati uvježbani na online podacima, stručnjaci su primjetili da imaju potencijal za širenje dezinformacija.

Index.hr

CATEGORIES
Share This