Brod kojim je upravljala vještačka inteligencija samostalno je preplovio Atlantski okean (FOTO)

Brod kojim je upravljala vještačka inteligencija samostalno je preplovio Atlantski okean (FOTO)

Brod bez posade dizajniran da rekonstruiše istorijsko putovanje Mejflauera preko Atlantika prije 400 godina samostalno je preplovio okean, rekli su šefovi projekta.

Autonomni brod Mejflauer (MAS) završio je u nedjelju putovanje dugo 4.400 km od Plimuta u Velikoj Britaniji do Halifaksa u Novoj Škotskoj u Kanadi.

Trebalo je da ode u Masačusets u SAD, ali je preusmjeren u Kanadu kako bi se istražili problemi koje je imao na moru.

Trimaran na solarni pogon dugačak 15 metara je sposoban za brzine do 10 čvorova (20 km/h) i njime je upravljala ugrađena veštačka inteligencija (AI) koju je kreirao IBM, a koja je dobijala informacije sa šest kamera i 50 senzora.

Iz Velike Britanije je krenuo 29. aprila i očekivalo se da će biti potrebno oko tri nedjelje da preplovi Atlantik.

Međutim, pretrpio je neke tehničke poteškoće prije nego što je krajem maja donijeta odluka da se preusmjeri na Halifaks.

Direktor projekta Bret Fanuf rekao je da je IBM tehnologija “nastavila da funkcionište kako je predviđeno” i da je i dalje planirano da brod otplovi do Plimuta, Masačusetsa, a zatim do Vašingtona.

Originalni Mejflauer, (30m) trojarbolni drveni brod sa platnenim jedrima i maksimalnom brzinom od tri čvora (6km/h), prevozio je 102 putnika i posadu od oko 30 ljudi od Plimuta do Kejp Koda u Masačusetsu.

Prelazak 1620. godine trajao je više od dva mjeseca.

Telegraf

CATEGORIES
Share This