Beogradski sindikat: Svako vreme ima svoje breme i svoje divote

Beogradski sindikat: Svako vreme ima svoje breme i svoje divote

Odgovornost osećamo instiktivno od starta rada grupe, a već više od deceniju vrlo svesno. Ta odgovornost je još veća jer smo i roditelji. Odgovornost se ne prati samo rečima, već najpre delima – kaže Boško Ćirković Škabo, član “Beogradskog sindikata”.

Posle nedavnog spektakla na stadionu Tašmajdan, “Beogradski sindikat” će ponovo nastupiti u Beogradu, ovaj put u klubu “Hangar” u Luci Beograd u subotu, 17. decembra, a za razliku od velikih koncerata, na kojima je BS uglavnom izvodio svoje najveće hitove, ovaj će biti nešto potpuno drugačiji. Naime, sindikalci će umesto uobičajenih hitova izvesti tridesetak svojih pesama koje publika retko ili nikada nije imala priliku da čuje uživo. Biće to prilika da “najtvrđi” obožavaoci uživaju na koncertu na kome će grupa izvoditi pesme koje su bile zapostavljene. Karte za ovaj nastup su rasprodate mesec dana unapred, a u susret koncertu Beogradski sindikat je, osim najavljenim spotom za novu pesmu „Naša stvar“, obradovao svoje fanove i sa bonus kontigentom ulaznica za pomenuti događaj. To će biti poslednja šansa da se nabavi neka od 300 dodatnih karata.

– Odavno imamo ideju da napravimo koncert na kojem bismo izvodili isključivo pesme koje obično ne izvodimo na većim koncertima. Ta ideja je svakako podstaknuta i brojnim pitanjima publike vezanim za te pesme, tako da nismo baš iznenađeni što se publika odazvala ovliko hitro i u ovolikom broju. Što opet ne umanjuje našu zahvalnost publici za takav odziv – kaže Škabo pred ovaj nesvakidašnji koncert.

Kakav je vaš stav prema tim pesmama, zašto su bile “zapostavljene” na nastupima? Da li su, recimo, stihovi “Duga je ulica kojom hodaš! Pazi kuda skrećeš! Nemoj lako da se prodaš!” prestali da budu bitni?

– Ni ti ni brojni drugi stihovi tridesetak pesama koje ćemo to veče izvesti nisu nikad prestali da budu bitni, niti nama, niti publici. Ali jednostavno se radi o stihovima čija alternativa postoji i u drugim našim pesmama, koje jednostavno bolje funkcionišu na koncertima koje obično izvodimo za dosta masovniju publiku. Ponavljam: daleko od toga da se pomenuta i slične poruke ne mogu čuti na sindikalnim nastupima pred desetinama hiljada ljudi. Samo su deo pesama koje su jednostavno mnogo veći hitovi.

– Osim najnovije pesme “Naša stvar”, koja će to veče doživeti svetsku premijeru, mislim da nikada nismo izveli “Pazi, pazi”, “Ale, ale”, “Deo prošlosti”… Bar još desetak pesama je izvedeno samo po jedan ili dva puta na svim dosadašnjim koncertima BS. Već više od mesec dana na probama vredno vežbamo davno zaboravljene i nikada naučene tekstove.

Grupa postoji 23 godine. Kada se osvrnete, kako vidite put kojim ste išli i da li biste iz ovog ugla nešto drugačije radili?

– Divno iskustvo sa dobrim prijateljima. Iskustvo koje još traje. Mislim da niko od nas nije očekivao da ćemo ovako daleko stići, a verujem da nas velike i lepe stvari tek očekuju. I nas i našu publiku. Što se tiče poslednjeg dela pitanja: nikad nisam davao ni pet para za naknadnu pamet i uvek sam odbijao ulogu generala posle bitke.

Vama su tokom svih tih godina razni lepili različite etikete. Kako to doživljavate?

– Iako na momente nije bilo prijatno, istrajali smo u svojim namerama, planovima, idealima… Tako smo se izborili da prosto uživamo u procesu stvaranja sa prijateljima, bez šanse da nam etiketiranje sa strane ikako ugrozi taj doživljaj. Već isuviše dobro sami znamo ko smo, gde nam je snaga, gde su nam mane, šta volimo, šta ne želimo…

Istovremeno, čini se da je vaša publika postajala sve brojnija, što potvrđuju puna Arena, stadion Tašmajdan… Osećate li zbog toga i veću odgovornost?

– Odgovornost osećamo instiktivno od starta rada grupe, a već više od deceniju vrlo svesno. Ta odgovornost je još veća jer smo i roditelji. Odgovornost se ne prati samo rečima, već najpre delima.

Kako danas funkcioniše grupa. Probe, snimanja… Svi imate druge poslove, obaveze…?

– Zahvaljujući oživljenoj koncertnoj aktivnosti ove godine grupa po pomenutim pitanjima funkcioniše možda i najbolje u poslednjih desetak godina. Ali mi smo oduvek pre svega prijatelji, tako da drugi poslovi i obaveze ne mogu nikako potpuno da zasutave rad grupe. Mogu samo da ga baš dosta uspore.

Možete li da uporedite vreme kada ste vi počeli da se bavite muzikom, sa ovim danas kada neki novi klinci počinju da se bave hip-hopom?

– Svako vreme ima svoje breme i svoje divote. Nije na starijima da porede kako je nekad bilo sa onim kako je sad, nego da svedoče primerom. Na mlađima je da izvuku nešto i iz primera starijih. A na svima je da maksimalno živimo svoj život. Tehnika i tehnologija idu svojim putem napretka, a mi svi zajedno, nadam se, ka spasenju. Svakako svima želim puno sreće i uspeha.

Kakvi su planovi? Hoćete li nastaviti s objavljivanjem singlova ili je u planu album?

– Biće i singlova, svakako. Ali smo, podstaknuti matricama megaproduktivnog DJ Silenta i potencijalnom saradnjom sa još nekim mlađim kolegama, ovih dana ponovo počeli i rad na albumu.

 

Izvor: Blic

CATEGORIES
Share This