Bajkoviti prizori u okolini Tuzle: Stotine jelena šetaju na otvorenom

Bajkoviti prizori u okolini Tuzle: Stotine jelena šetaju na otvorenom

Porodično poljoprivredno gazdinstvo “Jelen“ smješteno je u naselju Ljubače u okolini Tuzle. Na oko 30-tak hektara površine nalazi se oko 180 jelena, koji slobodno šetaju i druželjubivi su.

“Prvobitno je bilo zamišljeno da bude lovište, ali vrlo brzo smo odustali zbog komplikovanih procedura u BiH. U međuvremenu se rodila ljubav prema jelenima. Od 2021. godine omogućili smo posjete subotom i nedjeljom. Ljudi su nas odlično prihvatili, planiramo širenje kapaciteta. Ovu godinu smo potrošili tražeći najbolje rješenje. U proljeće ćemo početi sa radom svaki dan. Moći će svi uživati sa jelenima”, rekao je Mujo Muratović, vlasnik.

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: Mujo Muratović – F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1
Izvor: F.Z./N1

Jeleni su prema riječima Muratovića otporni na bolesti. Ono što je zanimljivo posjetiocima je taj blizak kontakt sa jelenima, jer su prijateljski nastrojeni. Rogovi jelena najupečatljivije su obilježje koje ove lijepe životinje razlikuje od svih ostalih. Kad rastu, prekriveni su osjetljivom i nježnom kožom, prožetom krvnim žilama. Nakon nekog vremena prestaje cirkulacija krvi koja dostavlja hranjive sastojke u rogove. U podnožju rogova stvara se prsten zbog kojeg oni otpadaju. U ovom slučaju se kaže da je jelen odbacio rogove.

“Ono što je karakteristično kod svih jelena da svake godine otpadaju rogovi kod mužjaka i rastu novi. Kažem kod mužjaka, jer samo mužjaci i imaju rogove. Uglavnom nas posjetioci to pitaju da li ženke imaju rogove”, objašnjava Mujo.

Borba mužjaka za prevlast i harem

Jeleni su druželjubivi, ali ipak u sezoni parenja dolazi do borbe između njih za ženke. Period parenja počinje u mjesecu avgustu i traje do oktobra.

“Kada je vrijeme parenja, 15-20 dana traje. Mužjaci se bore za prevlast, onaj koji je najjači okuplja harem. 20-30 ženki u svom haremu ima. Najveći mužjak je uginuo poslije parenja. Dvadesetak dana nije ni jeo ni pio, da kažem narodnim jezikom. Iscrpio se i toliko smršao da kada je zima došla, nije mogao da preživi”, ističe Muratović.

“Kao i sa ljudima, tako je i sa jelenima onoliko koliko vi njima pružite ljubavi toliko i oni uzvrate”, poručuje naš sagovornik.

(N1)

CATEGORIES
Share This