Strašno: Rogatički krivolovac hvali se da je ustrijelio 5 srndaća

Strašno: Rogatički krivolovac hvali se da je ustrijelio 5 srndaća

Video snimak koji smo dobili, na kome se rogatički krivolovac u svojoj sušari za meso hvali ulovom od pet debelih srndaća, u potpunosti je potvrdio naše pisanje iz oktobra mjeseca prošle godine. Tada smo, izvještavajući o pronevjeri od 216.000 KM u Lovačkom udruženju “Rogatica”, detektovali da su glavni krivolovci u rogatičkim lovištima Brane Bojović, Danko Marić i još nekolicina njih koji nisu čak ni formalno registrovani kao lovci.

Takođe, tada smo objavili i da ovi krivolovci meso odstrijeljene srneće divljači, po visokim cijenama, prodaju restoranima u Goraždu i Sarajevu. Čime i jedni i drugi krše zakon. Ali ovaj “biznis” je toliko unosan da im ne pada na pamet da se zaustave sa protivzakonitim sticanjem finansijske dobiti. Prema tvrdnjama lovaca obojica navedenih krivolovaca hvalili su im se da imaju dobro razvijenu mrežu trgovine, tako da već unaprijed imaju dosta naručenih odstrjela “koje moraju ispoštovati”.

Rogatički lovci, koji su željeli da njihova imena ne iznosimo u javnost, takođe tvrde da nema mjesta sumnji da je krivolovac sa snimka Brane Bojović, jer ga odlično poznaju. Navode i da se na pojedinim odstrijeljenim srndaćima mogu vidjeti mjesta gdje su pogođeni mecima, a da je jedan pogođen u predjelu rebara, te su mu zato ona odstranjena. Oni tvrde kako im je lično Bojović, inače nezaposlen, pričao da lovi radnim danima, kada je to zabranjeno, a članarinu udruženju plaća da bi lovio i vikendom i stvarao privid legalnog lova.

Inače, 24-26 srndaća doznačeno je za odstrjel kompletnom lovačkom udruženju “Rogatica” tokom čitave lovne sezone. To po jednoj lovnoj grupi iznosi 1-3 srndaća za cijelu sezonu, zavisno od broja lovaca u njoj. Svaki lovac mora prijaviti pojedinačni izlov, a nikad niko nije za dan ili dva prijavio odstrjel 5 srndaća. Sve i da Bojović jeste srndaće odstrijelio tokom lovne sezone, u šta opravdano sumnjaju, uradio je to i mimo zakona i mimo svih etičkih normi ovog sporta. “Nije prijavio ulov tako da se ovo smatra klasičnim krivolovom, koji je prema našem važećem krivičnom zakonu, bez dileme, krivično djelo” svjedoči nam član LU “Rogatica”.

Nakon našeg iznošenja u javnost detalja o velikoj finansijskoj pronevjeri u LU “Rogatica” jedina reakcija bilo je to da je predsjednik Skupštine lovaca Radoslava Ristanovića suspendovan, dok je sve ostalo nepromijenjeno, čak i gore. Krivolovci su nastavili da rade isto što i ranije, samo što, prema navodima lovaca, Danko Marić umjesto da snosi sankcije “sada vedri i oblači u ovom udruženju”.

“Kao već presuđivani izvršilac krivičnog djela Marić ne bi smio ni posjedovati niti nositi oružje. Međutim, on se sam proglasio za grupovođa neke svoje lovne grupe. Čak se toliko drznuo da sam sebi piše lovne liste i zauzima teren za lov gdje god on hoće. Već nekoliko puta je bio na disciplinskoj klupi zbog krivolova, ali su sve izvršne odluke organa protiv njega završile na dnu latice Lovačkog udruženja” tvrdi rogatički lovac koji je želio da mu ne otkrivamo ime.

Ko štiti rogatičke krivolovce?

Sve to je tako kako jeste jer ih štiti aktuelni SNSD-ov načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, bivši direktor Šumskog gazdinstva “Sjemeć” i poslanik u NSRS. On je sve javne institucije, preduzeća i udruženja građana stavio pod svoju apsolutnu kontrolu. Tako i LU “Rogatica”

Na svom FB profilu krivolovac sa snimka Brane Bojović ponosi se fotografijom na kojoj su on, načelnik Jagodić i Danko Marić – zagrljeni, još iz predizborne kampanje prošlih lokalnih izbora, a iznad koje piše “budući načelnik i njegovi savjetnici”.

U čemu i kako ga savjetuju nije nam poznato, ali da ih on “pokriva” u unosnom krivolovu, a da mu oni uzvraćaju slijepom odanošću, uključujući i latentne i otvorene prijetnje političkim neistomišljenicima, o tome bruji cijela Rogatica. Svako se plaši ljudi sa dugim cijevima i optikama na njima, vičnih čestom prolijevanju životinjske krvi.

Ovih dana na jednoj FB stranici osvanulo je pismo nezadovoljnog člana SNSD-a koji proziva načelnika Jagodića da je pozapošljavao samo svoju rodbinu i bogate članove SNSD, dok za sirotinju ne mari, uz obećanje da nikad više neće glasati za njega. Pošto je objavljeni sadržaj privukao veliku pažnju javnosti, pročitalo ga je više hiljada Rogatičana, ubrzo se komentarom oglasio krivolovac Bojović. Pravila pristojnog ponašanja nalažu da se ovakve stvari ne izgovaraju čak ni kao citati, stoga objavljujemo samo fotografiju Bojovićevog komentara.

Detaljnje o finansijskim pronevjerama u LU “Rogatica” u tekstu iz oktobra

U Rogatici čak i iz lovačkog društva izvlačili pare za kampanju SNSD-a

ISTOK

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS