Ponovo prolongiran projekat stambenog zbrinjavanja mladih u Srpskoj

Ponovo prolongiran projekat stambenog zbrinjavanja mladih u Srpskoj

Dok Vlada Republike Srpske tvrdi kako je fokusirana na sprečavanje odlaska mladih, sa druge strane ne sprovodi projekte najavljene kao vid borbe protiv ove pojave.

Tako je ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović otkrila kako vjerovatno ni ove godine neće biti pomoći za kupovinu nekretnina mladima u Republici Srpskoj.

Riječ je o projektu koji je najavljen još u septembru 2020. godine, na početku je bio namjenjen samo mladima u ruralnim područjima, a kasnije proširen na cijelu Srpsku.

Međutim, iako su utvrđeni uslovi, javni poziv nikada nije raspisan, a da li će i kada, oni koji su ga najavili, ne mogu da preciziraju.

Takođe, kako je to javnost u Srpskoj mogla čuti tokom poslaničkog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovornost se pokušava prebaciti na lokalne zajednice.

“Od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj smo zatražili podatke u skladu sa uslovima koje smo predvidjeli u pravilniku da bi smo znali koji bi to broj mladih ljudi bio korisnik samih olakšica kada je u pitanju podrška kod stambenog zbrinjavanja. To nam je opet bilo potrebno kako bi smo mogli kreirati i planirati budžetska sredstva za te namjene. Međutim, od lokalnih zajednica još uvijek pristižu podaci, a istina je da se jako mali broj odazvao na poziv ministarstva, tako da u tom smislu smo uradili te aktivnosti koje se konkretno odnose na taj projeka”, kazala je Davidovićeva odgovarajući na poslaničko pitanje.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović ju je podsjetila kako je obećanje iz Vlade bilo da će program biti operativan uovoj godini a da će na raspolaganju biti sedam miliona maraka.

“O ovome se mora voditi računa jer imamo ozbiljan odliv stanovništva. Produžavanje rokova ne ide u prilog nikom ako znamo da je  tokom školske 2020/2021 godine od 9.900 učenika koji su završili deveti razred, njih 460 otišlo u inostranstvo sa svojim roditeljima dok je 870 preselilo iz jedne škole u drugu, uglavnom iz ruralnih u gradska i veća područja”, kazala je ona.

Čavić: Neopravdan izgovor

Demograf Aleksandar Čavić u razgovoru za CAPITAL kaže kako lokalne zajednice ne mogu imati preciznije podatke od onih koje dobijaju institucije na republičkom nivou, te da je riječ o klasičnom izgovoru.

“Jedini podaci koji se mogu uzeti kao relevantni su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, ali to nije zadatak lokalnih zajednica. Ministarstvo porodice omladine i sporta ima, ili bi moralo da ima, zaposlene demografe koji bi moralo da ocjeni uticaj spoljnih migracija na strukturu i iskoristiti te podatke”, ocjenjuje on.

Govoreći o samoj ideji projekta, on ocjenjuje kako se sa njim neće riješiti problem odlaska.

“Ovaj problem se može riješiti samo sistemski, gdje se mora usvojiti populaciona politika Republike Srpske koja će imati integrisanu politiku prema prirodnom kretanju, politiku prema migracijama i starijim licima. Dugoročno provođenje mjera propisanih takvom politikom može dovesti do nekakvog rezultata. Sve ostalo je gubljenje vremena i zamajavanje javnosti uz trošenje javnih sredstava”, zaključio je on.

CAPITAL

CATEGORIES
Share This